Martin Pamer, ambasador Austrije u Crnoj Gori, boravio je u ponedjeljak u Bijelom Polju, gdje je istakao da će na putu prema Evropi Crna Gora imati punu podršku Austrije kao provjerenog prijatelja. Austrijski ambasador je razgovarao sa potpredsjednicima opštine Radovanom Obradovićem i Miloradom Rmandićem o poljoprivrednim i turističkim potencijalima, ističući da su pojedini austrijski biznismeni zainteresovani da investiraju u Crnoj Gori.


– Samo je pitanje vremena kad će Crna Gora ući u EU, jer je prva na tom putu kad su u pitanje države iz regiona. Ipak, ima stvari koje se mogu i moraju poboljšati. Zasad je najvažnije urediti puteve, željeznicu, ojačati kapacitete i svu potrebnu infrastrukturu.Treba poboljšati nezavisno sudstvo i borbu protiv organizovanog kriminala, što smo i mi na putu u EU imali kao izazov, istakao je Pamer, ali je i naglasio da se ne može sve riješiti odmah i da sa puno optimizma i vjere Crna Gora može između 2014. i 2018. godine postati punopravni član evropskih naroda.

Nakon što je u galeriji Centra za kulturu otvorio foto-izložbu „Crna Gora i Austrija – savremene fotografske interpretacije“, autora „FOTO-CG“ i Miloša Radunovića, ambasador Pamer je održao predavanje za ovdašnje studente o evropskim integracijama a zatim prisustvovao času na istu temu kod učenika devetog razreda Osnovne škole „Dušan Korać“, koji evropske integracije imaju kao predmet u nastavi.

– Austrija i Crna Gora imaju odličnu saradnju i odnosi su na izvanrednom nivou. Privredni odnosi su odlični jer smo na trećoj poziciji kad je pitanje učešća stranih investicija u Crnoj Gori. Imamo dosta projekata, kao što je saradnja između policija dvije države, kao i između fakulteta i škola, a imamo i učešće Razvojne agencije u nekoliko projekata na sjeveru Crne Gore. Dosta je naših ljudi koji dolaze jer su zainteresovani za ulaganja, kazao je Pamer dodajući da je šest austrijskih ministara prošle godine posjetilo Crnu Goru.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Radovan Obradović je istakao da crnogorsko-austrijsko partnerstvo traje decenijama. „Austrijanci su nam dosta pomogli oko razvoja planinskog turizma, a nama su svaka pomoć i prijateljstvo dobrodošli“, kazao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari