Ogledni obrazovni profili kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik i finansijski administrator ove godine su bili najpopularniji među svršenim osnovcima. Na listi najatraktivnijih zanimanja su i farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, muški i ženski frizer, a veliko interesovanje je bilo i za gimnazije.

Ogledni obrazovni profili kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik i finansijski administrator ove godine su bili najpopularniji među svršenim osnovcima. Na listi najatraktivnijih zanimanja su i farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, muški i ženski frizer, a veliko interesovanje je bilo i za gimnazije. S druge strane, najmanje svršenih osnovaca želelo je da se školuje za mašinbravara, metalostrugara, konfekcijskog tehničara, krojača, proizvođača finalnih proizvoda od drveta i rukovaoca mehaničara poljoprivredne tehnike.

Slobodna mesta za slabovide učenike

Nakon drugog upisnog kruga, u Medicinskoj školi „Beograd“ ostalo je slobodno 16 mesta za obrazovni profil fizioterapeutski tehničar za učenike oštećenog vida. Škola će raspisati konkurs 25. avgusta, a svi zainteresovani učenici mogu da dobiju više informacija na telefon 2686325. Inače, reč je o četvorogodišnjem obrazovnom profilu, na koji se mogu upisati đaci koji imaju neki stepen oštećenja vida i koji ne moraju da polažu kvalifikacioni ispit.

Iako za obrazovne profile iz oblasti zdravstva, ekonomije, prava i administracije i sektora usluga vlada nesmanjeno interesovanje, primetno je da je donji prag za upis svake godine sve viši. Šansa za brzo zaposlenje i mogućnost da se radi u privatnom sektoru presudni su za izbor budućeg zanimanja, tvrde direktori nekoliko srednjih škola s kojima smo razgovarali.
Danka Prokić-Vlahović, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota, kaže za Danas da će, prema procenama Privredne komore, bankarski službenici, službenici osiguranja i finansijski administratori u narednim godinama imati veliku perspektivu za zapošljavanje.
– Ovi obrazovni profili rađeni su prema evropskim standardima. Oni sadrže predmet obuka u birou gde se učenici praktično osposobljavaju za sve vrste poslova koji ih sutra čekaju u banci, u osiguravajućoj kompaniji ili u oblasti finansija, bilo da je reč o državnoj ili privatnoj firmi ili agencijama koje se bave računovodstvenim poslovima. Učenici koji pohađaju ogledne obrazovne profile su izvanredno osposobljeni za rad na računarima. Oni nemaju samo računarstvo i informatiku kao opšteobrazovni predmet koji se nalazi u svim školama u Srbiji, već su obučeni za praktičnu primenu računovodstvenih, bankarskih i programa za osiguranje, što je vrlo atraktivno – kaže Prokić-Vlahović.
Kao prednosti u odnosu na klasične obrazovne profile, ona dodaje i aktivno orijentisanu nastavu, učenje poslovnog engleskog, ali i to što đaci kroz nastavu predmeta preduzetništvo uče kako da aktivno traže posao, da razvijaju karijeru i da se stalno usavršavaju.
Veliki broj časova praktične nastave i mogućnost da se brzo zaposle presudni su razlozi zbog kojih svršeni osnovci biraju profile iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ističe za Danas direktor Ugostiteljsko-turističke škole Milijanko Portić. Broj poena s kojim su upisani učenici u prvi razred ove škole je dokaz da i odlični đaci rado biraju trogodišnja zanimanja. Prvi na rang-listi za zanimanje kuvar ima 58 poena, a poslednji upisani 47. Najbolje plasirani u odeljenju u kome će se školovati konobari ima 54 boda, a za poslastičara 59, dok poslednji na rang-listi imaju 45, odnosno 43 boda. Kada je reč o četvorogodišnjem oglednom profilu turistički tehničar, prvoplasirani je osvojio 100, a poslednji upisani učenik ima 89,2 poena.
I u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi ove godine je bilo mesta samo za đake s najboljim uspehom. Donji prag na smeru farmaceutski tehničar je čak 98 poena, a na smeru fizioterapeutski tehničar 90,5. Direktorka ove škole Darinka Karović kaže za Danas da ogledni programi omogućuju đacima da uspešno savladaju gradivo, da se dobro osposobe za buduće zanimanje, ali i da kroz veliki broj časova praktične nastave istinski zavole svoj poziv. Objašnjavajući ogromno interesovanje svršenih osnovaca za zdravstvenu struku, ona napominje da su đacima, ali i njihovim roditeljima od presudne važnosti to što mogu da nađu dobar posao i da rade i privatno. Znanje koje učenici steknu tokom srednjoškolskog obrazovanja je, prema rečima direktorke, dovoljno da mogu uspešno da rade, ali i da nastave školovanje na fakultetima i visokim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari