Pripadnici Vojske Srbije su pre dva dana dobili još jedno značajno priznanje za učešće u međunarodnim mirovnim misijama. U vojnoj bazi Migel de Servantes u Libanu komandant srpskog kontingenta u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u ovoj zemlji major Vladan Parezanović odlikovan je za postignute rezultate u izvršavanju zadataka. Odlikovanje mu je lično uručio komandant ove misije general-major Lućiano Portolano.


Multinacionalna operacija UN u Republici Liban (UNIFIL) uspostavljena je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 425 i 426 od 19. marta 1978. godine. Pripadnici Vojske Srbije su se pridružili misiji UNIFIL-a 21. decembra 2010. godine. Trenutno, u ovoj misiji je angažovano 177 srpskih mirovnjaka, što je čini najbrojnijom kada su međunarodne operacije naše vojske u pitanju. Vojnici koji se trenutno nalaze u Libanu će videti svoje porodice krajem novembra, kada je planirana njihova zamena.

Major Vladan Parezanović je rođen 17. jula 1978. godine u Čačku. Nakon završene srednje tehničke škole, 1997. godine upisuje Vojnu akademiju – smer Vazduhoplovno-tehničke službe, koji među njenim pitomcima važi za jedan od najtežih smerova Akademije. Posle petogodišnjeg školovanja i proseka 8,21, 2002. godine raspoređen je na dužnost u Korpus protivvazdušne odbrane Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu.

Tokom svoje vojničke karijere ocenjivan je odličnim ocenama i više puta nagrađivan i pohvaljivan za svoj rad. Nakon okončane Akademije, major Parezanović nije stao sa ličnim usavršavanjem – 2009. godine je magistrirao na Fakultetu za menadžment Braća Karić, a 2012. godine je završio Komandno-štabno usavršavanje na Vojnoj akademiji. Tom prilikom je kao treći u rangu, po ukazu predsednika Republike Srbije, odlikovan sabljom. Kako kvaliteti majora Parezanovića nisu prošli mimo njegovih pretpostavljenih, više puta je upućivan na različite oblike usavršavanja u inostranstvu (SAD, Poljska, Nemačka, Španija), gde je na reprezentativan način predstavljao pripadnike Vojske Srbije.

Kao kruna dosadašnje karijere 2015. godine upućen je u mirovnu operaciju UN u Republici Liban (UNIFIL). Određena mu je dužnost komandanta nacionalnog kontingenta u kojem komanduje sa 177 pripadnika. Major Parezanović je u braku sa suprugom Mihaelom, imaju sina Nemanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari