Sednica Skupštine grada Beograda, zakazana za ponedeljak 28. jun, odložena je zbog svakodnevnih protesta koji se, povodom hapšenja Radovana Karadžića, održavaju u glavnom gradu, saopšteno je nakon jučerašnjih konsultacija odborničkih grupa DS-a, G17 plus, LDP-a i koalicije oko SPS-a sa predsednikom Skupštine grada Branislavom Belićem.

Sednica Skupštine grada Beograda, zakazana za ponedeljak 28. jun, odložena je zbog svakodnevnih protesta koji se, povodom hapšenja Radovana Karadžića, održavaju u glavnom gradu, saopšteno je nakon jučerašnjih konsultacija odborničkih grupa DS-a, G17 plus, LDP-a i koalicije oko SPS-a sa predsednikom Skupštine grada Branislavom Belićem. Nije precizirano kada će sednica, na kojoj treba da budu izabrani gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i gradsko veće, biti održana, ali se očekuje da to bude za desetak dana. U međuvremenu se očekuje da SPS i DS završe pregovore o podeli vlasti.
Branislav Belić je novinarima u gradskom parlamentu, po završetku konsultacija, izjavio da su šefovi odborničkih grupa „sa razumevanjem“ prihvatili predlog Liberalno-demokratske partije da se sednica odloži.
– Pošto su odbornici LDP-a najavili da neće prisustvovati zakazanoj sednici, ocenjeno je da ne bi bilo kvoruma, pa je dogovoreno da se sednica odloži za desetak dana – rekao je Belić. On je objasnio da odlaganje može trajati do 22. avgusta, nakon čega bi usledili prinudna uprava i novi izbori.
Šef odbornika LDP-a Dejan Ranđić je pre konsultacija najavio da će ta odbornička grupa predložiti odlaganje sednice i zbog nasilja nad novinarima koje je zabeleženo poslednjih dana na protestima povodom hapšenja bivšeg lidera RS.
– Ne želimo da situacija nasilja i isticanja nekih drugih tema bude preneta u Skupštinu grada i da zbog toga ne možemo da obavljamo posao za koji su nas građani izabrali – kazao je Ranđić.
Šef odborničkog kluba SPS-PUPS Aleksandar Antić tvrdi da inicijativa za odlaganje nije potekla samo od stranke Čedomira Jovanovića. Antić je naveo da je sednica odložena i zbog dodatnog vremena kako bi se finalizirali pregovori socijalista i demokrata o „novoj politici grada“.
Konsultacijama juče nisu prisustvovali radikali i narodnjaci. Nemanja Šarović iz SRS-a ranije je rekao da radikali neće doći na razgovor, jer smatraju da je Belić na funkciju predsednika gradske skupštine izabran nelegalno.
– Odlazak na bilo kakve konsultacije s njim kao sa predsednikom Skupštine grada značio bi priznavanje onoga što je učinjeno i protiv pravde i protiv demokratije – rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari