Odloženo ročište protiv policajaca koji su išli u Potočare 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Pripremno ročište u predmetu protiv bivših policijskih službenika Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji se terete za odavanje službene tajne jer su progovorili o navodnom tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. kada je napadnut tada premijer Aleksandar Vučić, opet je odloženo jutros u Višem sudu u Beogradu.

Razlog odlaganja je to što su Dumanović i Trbović angažovali čak 10 advokata – po pet – pa u sudnici nije bilo dovoljno mesta, odnosno advokati optuženih odbili su da sede na mestima predviđenim za tužioca. Sud je za nova angažovanja advokata saznao neposredno pred suđenje, tako da je pripremno ročište odloženo za 7. decembar, i biće održano u velikoj sudnici broj 13.

Kako Danas saznaje, tih 10 advokata su – Sead Spahović, Nikola Barović, Momčilo Bulatović, Jelena Jovanović, Miloš Pavlović (advokati Dumanovića), Vladimir Todorić, Goran Pejić, Vladimir Galjak, Uroš Tešmanović, Zlata Jusufović (advokati Trbovića). I naredno ročište biće zatvoreno za javnost, a na njemu će optuženi moći da se izjasne o krivici.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak su|enja na kojem će javnost moći da prisustvuje. Međutim, postoji mogućnost da se javnost isključi ukoliko sud proceni da je to potrebno zbog čuvanja službenih i državnih tajni. Dumanović ističe za Danas da ako do toga dođe, njegovi advokati, kao i advokati Trbovića zahtevaće da suđenje bude otvoreno za javnost „kako bi se saznala istina“. On dodaje da bi „MUP trebalo da bude javna institucija“.Podsetimo, bivši pripadnici ovog Odeljenja za opservacije i dokumentovanje MUP-a Srbije, Dumanović i Trbović su u prošlogodišnjoj izjavi Al DŽaziri ispričali su kako je 19 pripadnika tog Odeljenja, po usmenoj naredbi nadređenih, bez legitimacija i naoružanja, upućeno na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. kako bi takođe tajno snimali komemorativni skup. Kako je naš list ranije pisao, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine nije bila obaveštena o dolasku 19 pripadnika ovog Odeljenja MUP-a Srbije u Potočare. Advokat Vladimir Todorić tada je za Danas naglasio da je dokument Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH potvrda svega što su pričali Dumanović i Trbović, odnosno da je u pitanju bila nezakonita akcija MUP-a Srbije.

Dumanović i Trbović su u avgustu prošle godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a, i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup. Njihove krivične prijave su ubrzo odbačene, a potom su 31. decembra 2016. uhapšeni. U međuvremenu su ostali i bez posla, a podignuta je i optužnica da su odavali službene tajne.
Inače, po završenom zadatku, zaposlenima koji su bili radno angažovani u Potočarima, MUP nije utvrdio pravo na deviznu dnevnicu niti su dnevnice isplaćene.

I dalje se čeka ombudsman Pašalić

Služba Zaštitnika građana sprovela je postupak kontrole postupanja policije u slučaju hapšenja Dumanovića i Trbovića. Međutim, odluku o načinu okončanja postupka trebalo bi da donese novi ombudsman Zoran Pašalić. Međutim, iako je Danas nekoliko puta pitao Pašalićevu PR službu nijednom nismo dobili konkretan odgovor, već nam se konstantno govori kako je on zauzet i da zbog toga ne stiže da razmotri „slučaj Potočari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari