Odloženo ročište Šapićevom šefu kabineta optuženom za davanje mita 1Foto: Vojin Radovanović

Prvo ročište u postupku protiv Nenada Milanovića, optuženom da je kao šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, nudio mito predstavnicima turske kompanije Kentkart, odloženo je za 18. septembar, jer se na pretresu nisu pojavile njegove dve advokatice Zora Dobričanin Nikodinović i Jelena Ćetković, a on nije želeo da pred sudom govori bez prisustva branilaca.

Protiv Milanovića je Više javno tužilaštvo podnelo optužni predlog za Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti u junu. Kako je tužilaštvo tada objavilo, za ovo delo je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine, javio je BIRN.

Milanović se tereti da je u martu prošle godine Kentakart-u nudio „nameštanje postupka javne nabavke“.

Kompanija Kentkart je bila zadužena za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine, kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine.

Pošto Šapić nije bio zadovoljan naplatom karata, Skupština grada izglasala je raskid ugovora sa kompanijom Kentkart u februaru 2023, a Milanović je u martu snimljen kako predstavnicima Kentkarta nudi novi posao, ukoliko prihvate sporazumni raskid ugovora, naveo je BIRN.

Takođe je naveo da je do istrage protiv Milanovića došlo je pošto je BIRN objavio tekst „Snimci otkrivaju da je Šapićev šef kabineta nudio nameštanje tendera Kentkartu“ i audio snimke na kojima se čuje kako Milanović nudi predstavnicima Kentkarta da će im namestiti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Zbog objavljivanja teksta, Šapićev šef kabineta tužio je BIRN za povredu ugleda i časti u junu prošle godine tražeći da mu se isplati 200.000 dinara „na ime pretrpljenih duševnih bolova“.

U tužbi je Milanović tvrdio da BIRN-ov tekst „obiluje apsolutnim neistinama“, ali nije naveo nikakva dalja pojašnjenja u vezi toga šta smatra netačnim, saopštio je BIRN kao i da se radio o još jednoj SLAPP tužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari