Odloženo ročište u disciplinskom postupku protiv Vladimira Đukanovića 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Današnje ročište u disciplinskom postupku koji se pred organima Advokatske komore Beograda vodi protiv advokata Vladimira Đukanovića, odloženo je zbog sprečenosti optuženog da prisustvuje.

Kako je Danasu rečeno iz više izvora, ročište je odloženo na zahtev Đukanovićevih zastupnika, ali nismo uspeli da saznamo razlog za odlaganje.

Na današnjem disciplinskom ročištu bilo je planirano gledanje emisije u kojoj je Đukanović intervjuisao svog klijenta Predraga Koluviju, vlasnika plantaže Jovanjica kojem se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu sudi za organizovanje kriminalne grupe i neovlašćenu proizvodnju opojne droge.

Upravo je pomenuta emisija i razlog zbog kojeg su disciplinski organi komore pokrenuli postupak protiv Đukanovića, tvrdeći da je intervjuisanjem svog klijenta naneo štetu advokatskoj profesiji, ugrožavajući njenu samostalnost i nezavisnost, što se vodi kao teška povreda discipline.

Kako se ističe u optužnici AKB-a, Đukanović je tokom intervjua koristio informacije do kojih je došao kao Koluvijin branilac, pripisujući postupke prema njemu korupciji i drugim zloupotrebama.

Iznošenjem ovakvih tvrdnji, dodaje se u optužnici, on je putem medija vršio pritisak na javno mnjenje, te “agitovao i podsticao nedozvoljene pritiske u korist klijenta i neprofesionalnim sredstvima uticao na tok postupka”.

Osim što se bavi advokaturom i novinarstvom, Vladimir Đukanović je istovremeno i visokopozicionirani član Srpske napredne stranke, narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari