Odloženo ročište za rehabilitaciju Nedića 1Foto: www.wikipedia.org

Ročište u postupku pokrenutom po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika Vlade Srbije za vreme nemačke okupacije, zakazano za danas, odloženo je jer su spisi predmeta još uvek u Apelacionom sudu i to za kraj septembra ili početak oktobra, što će se naknadno precizirati.

Zastupnik podnosioca zahteva, advokat Zoran Živanović izjavio je novinarima da se Jevrejska opština žalila Apelacionom sudu na odluku Višeg suda, pred kojim se održava ročište, kojom je odbijen njen zahtev da uzme učešće u postupku kao umešač.

Živanović je rekao da ni dosad u postupcima za rehabilitaciju nije bilo moguće da se pojavi umešač, jer je ovo jednostranački postupak, pa ne postoji zakonski uslov za tako nešto.

Prema rečima Živanovića, za danas je bilo predviđeno saslušanje dva svedoka, koje su predložili podnosioci zahteva, čije svedočenje je usmereno na okolnosti smrti Nedića.

U zahtevu za rehabilitaciju osporava se da je Nedić izvršio samoubistvo jer se, kako su saopštile tadašnje vlasti, otrgnuo stražaru i bacio kroz prozor kada je vođen na saslušanje.

Za danas je, kaže Živanović, bilo predviđeno i svedočenje istoričara kojeg je Viši sud pozvao po službenoj dužnosti.

Živanović misli da se on nalazi među svedocima koje je predlagala Jevrejska opština kada je tražila da uzme učešće u postupku. Zahtev za rehabilitaciju podneli su potomci Nedića, Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog terora.

Nedić je proglašen ratnim zločincem 1945. odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača.

Njegova Vlada raspuštena je malo pre oslobođenja Beograda, posle čega je on sa nekoliko njenih članova otišao u Austriju, ali su ga savezničke snage izručile jugoslovenskim vlastima početkom 1946. godine.

Nediću nije suđeno, ali jeste nekim ministrima njegove Vlade na istoj optužnici sa grupom lica među kojima je bio i general Dragoslav Mihailović, rehabilitovan u postupku pred Višim sudom. Jugoslovenske vlasti u izbeglištvu, u Londonu, oduzele su Nediću čin generala zbog saradnje sa okupatorom. Ne zna se gde je sahranjen.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari