Glavni pretres na suđenju bivšem generalnom direktoru fabrike ulja „Dijamant“ Savi Kneževiću juče nije održan, a nastavak suđenja zakazan je za 12. april. Kao razlog za odlaganje glavnog pretresa navedena je bolest optuženog Kneževića, ali i sudije Petera Kiša, predsednika Okružnog suda koji vodi taj spor.

Glavni pretres na suđenju bivšem generalnom direktoru fabrike ulja „Dijamant“ Savi Kneževiću juče nije održan, a nastavak suđenja zakazan je za 12. april. Kao razlog za odlaganje glavnog pretresa navedena je bolest optuženog Kneževića, ali i sudije Petera Kiša, predsednika Okružnog suda koji vodi taj spor. Prisutnima u sudnici je rečeno da je „Peteru Kišu pozlilo i da ga je odvezla služba Hitne pomoći“. Nekoliko penzionera „Dijamanta“ zadržalo se u holu suda i nakon kraćeg vremena videli su Petera Kiša kako izlazi iz svog kabineta. Bivši radnici uljare Milojica Petronijević, Jovanka Petrovčan, Milka Novaković, Jela Dragoljević i Veselin Konculov rekli su agenciji Beta da su prišli sudiji i razgovarali sa njim. „Bilo mu je neprijatno kad smo rekli šta nam je saopšteno kao navodni razlog njegovog izostanka sa suđenja“, rekla je Milka Novaković. Ona je „kao čudnu“ okarakterisala i navodnu bolest Save Kneževića koji se prethodnih dana pojavljivao na javnim mestima i u medijima promovišući „Svetosavsku fondaciju“ svoje ćerke. Među prisutnima u sudnici je bila i Anka Predić, koja na navodnoj listi akcionara „Dijamnta“ poseduje 1.700 akcija, a zapravo nema nijednu akciju, zbog čega je, pored ostalog, Knežević i optužen.
„Ovaj spor se rasteže već četiri godine i trajaće dok svi mi ne poumiremo. O prodaji akcija mi nismo ni bili obavešteni, a i da jesmo pitanje je da li bismo tada bili u stanju da ih kupimo, jer mi nismo, kao Knežević i njegovi saradnici, mogli da koristimo kredite ’Dijamant banke’“, rekla je Beti Anka Predić. Knežević je optužen zbog nekoliko zloupotreba službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i utaje poreza, a suđenje je počelo 14. maja 2003. godine.
U optužnici se navodi da je po usvajanju Zakona o porezu na ekstraprofit Knežević u julu 2001. godine „pozvao 27 deoničara ili njihove naslednike i zahtevao da potpišu blanko poreske prijave, na osnovu kojih su raspolagali sa daleko većim brojem akcija od stvarnog“. Na listi akcionara se našlo i osam pokojnika i desetak penzionisanih radnika uljare. Kako se u optužnici navodi, „uljara je uplatila porez na ekstraprofit u ukupnom iznosu od oko 37,5 miliona dinara, od čega se na Kneževićeve obaveze odnosilo oko 30 miliona, iako je njegova stvarna obaveza bila oko 53 miliona, čime je stekao nezakonitu korist u iznosu od oko 23 miliona dinara“. Zbog dužine trajanja postupka deo optužnice je vremenski zastareo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari