Odloženo suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika danas je odloženo jer procesni uslovi nisu bili ispunjeni.

Danas na ročištu nije bio prisutan iz zdravstvenih razloga jedan od optuženi policijski pripadnik Duško Mirković, kao ni jedan od advokata odbrane Dalibor Katančević, koji u ovom procesu brani više okrivljenih, međutim jedini je advokat Bojana Stanojkovića, kom se sudi u odsustvu, jer je sve vreme u bekstvu.

Kolege Katančevića rekle su da on danas ima službene obaveze, ali i zdravstveni problem, prenosi N1.

S obzirom na to da je bilo potrebno da se postupak razdvoji u odnosu na dvojicu okrivljenih kako bi se suđenje nastavilo, predsednik sudskog veća odlučio je da ročište odloži, jer je danas trebalo da se obavi uvid u novi i obiman set „skaj“ poruka.

Do sada je tokom ovog suđenja izvedeno više stotina „skaj“ poruka i na desetine fotografija na osnovu kojih Tužilaštvo za organizovani kriminal dokazuje izvršenje krivičnih dela koja se Šarićevoj grupi stavljaju na teret.

„Skaj“ poruke prikupili su francuski organi u istrazi sa zaplenjenog servera, a srpskom tužilaštvu dostavljene su putem međunarodne pravne pomoći.

Inače, sudsko veće je „skaj“ prihvatilo kao dokaz još na samom početku suđenja prošle godine, iako odbrana te dokaze uporno osporava.

Naime o „skaju“ se nedavno ponovo odlučivalo zbog toga što su na ročištu u maju advokati optuženih tražili da se ti dokazi isključe, pozivajući se na presudu Evropskog suda pravde koja je doneta 30. aprila 2024. godine.

Međutim, ta presuda se odnosi na dokaze prikupljene sa kriptovane aplikacije „encrochat“.

Za te dokaze Evropski sud pravde zaključio je da su sporni, jer predstavljaju presretnutu komunikaciju, a francuski organi nisu obavestili državu na čijoj teritoriji su prisluškivali građane.

Predsednik veća Zoran Šešić obrazložio je tada u sudnici odbijanje predloga odbrane time što Srbija nije članica EU i nije u obavezi poštuje presudu Evropskog suda pravde, jer nije reč o Evropskom sudu za ljudska prava. Dodatno je kazao i da Srbija ne primenjuje precedentno pravo, a pomenuta presuda se odnosi na konkretan slučaj korišćenja kriptovanih „encrochat“ dokaza u Nemačkoj i samo daje smernice u postupanju u sličnim slučajevima.

Ovaj postupak se i vodi zbog toga što Tužilaštvo tereti Darka Šarića i njegove saradnike za planiranje ubistva i diskreditaciju Nebojše Joksovića.

Tužilastvo tvrdi da su Darko Šarić i njegovi saradnici planirali da za planiranje likvidacije Nikolaševića bude lažno optužen Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku koji se protiv Šarića vodio za šverc kokaina, ne bi li zbog toga izgubio status saradnika tužilaštva.

Podsetiću i da je Goran Nikolašević bio saradnik Nebojše Joksovića, kog je u maju 2020. prijavio da je spremao njegovu likvidaciju.

Naime prema optužnici Šarić je napravio plan da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Joksović, a kako njegovi saradnici nisu u tome uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića i to kroz navodno planiranje ubistva pomenutog Nikolaševića.

Prema navodima tužilaštva Darko Šarić, je to dogovarao dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima u porukama kroz „skaj“ aplikaciju na kriptovanom telefonu.

Suđenje se nastavlja 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari