Odloženo suđenje Momčilu Perišiću 1Foto: Vuk Jeremić

Samo što je počelo, suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću je juče odloženo. Zahtev za odlaganjem došao je od Perišićevog advokata Novaka Nedića, a sa predlogom su se saglasili i svi ostali učesnici u postupku.

Nedić je zahtev za odlaganjem obrazložio činjenicom da odluka Višeg suda u Beogradu kojom su ilegalno pribavljeni dokazi izuzeti iz predmeta još uvek nije postala pravosnažna. Naime, odbrana je smatrala besmislenim nastavak postupka, dok god Apelacioni sud ne donese konačnu odluku o žalbi Višeg javnog tužilaštva.

Dodatni razlog za odlaganje, prema Nedićevim rečima, predstavlja i činjenica da nadležni vojni organi nisu poslali odgovor na zahtev suda o stepenu tajnosti pojedinih dokumenata. Bez tih odgovora sud ne može da odluči da li će i u kojim delovima isključivati javnost, zarad zaštite vojnih i službenih tajni.

Pored Momčila Perišića, na optuženičkoj klupi se nalaze i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković. Postupak za „špijunsku aferu“ pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet. Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđeno za ratne zločine. Nakon što je Perišić oslobođen krivice u Hagu 2013. godine sudski proces za špijunažu je ponovo aktiviran pred domaćim pravosudnim organima.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom obaveštajcu Džonu Nejboru.

Sledeći glavni pretres zakazan je za 5. jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari