Na minulim predsedničkim izborima u sandžačkim opštinama demokratija je pobedila radikalizam. Predsednik Srbije Boris Tadić osvojio je za skoro tri puta više glasova od protivkandidata Tomislava Nikolića. Tadić je po broju dobijenih glasova bio bolji u opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica i Prijepolje, a Nikolić u novovaroškoj i pribojskoj opštini.

Na minulim predsedničkim izborima u sandžačkim opštinama demokratija je pobedila radikalizam. Predsednik Srbije Boris Tadić osvojio je za skoro tri puta više glasova od protivkandidata Tomislava Nikolića. Tadić je po broju dobijenih glasova bio bolji u opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica i Prijepolje, a Nikolić u novovaroškoj i pribojskoj opštini. Za razliku od prvog kruga kada je kandidat SRS Tomislav Nikolić imao blagu prednost u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš gde je srpsko stanovništvo u većini, a Tadić imao veliku u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, u drugom krugu situacija se znatno promenila. Prema podacima koje su saopštila opštinska tela za sprovođenje predsedničkih izbora, predsednik Srbije je u šest sandžačkih opština osvojio 94.238, a kandidat SRS 37.599 glasova. Veliku prednost Tadić je ostvario i u drugom krugu u novopazarskoj, tutinskoj i sjeničkoj opštini, gde je osvojio ukupno 69.820 glasova. U ove tri opštine izvesnih pomeranja bilo je i u korist Nikolića koji je i dobio 12.943 glasa. Velika razlika u broju dobijenih glasova je očekivana, imajući u vidu rezultate od pre tri i po godine. Tadić je tada u tri sandžačke opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom osvojio blizu 49.500, a Nikolić nešto više od 10.000 glasova.
Razlika između ovih i prošlih predsedničkih izbora na ovom prostoru je u partijama koje su pozivale da se glasa za demokratskog kandidata. Pre tri i po godine, koalicija Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina bila je ta koja je pozivala Bošnjake i Srbe da glasaju za Borisa Tadića i svoju budućnost. Koalicija se raspala krajem leta pre dve i po godine. Dvojica poslanika Ugljaninove koalicije prešli su na stranu većine u Skupštini Srbije i od tada je ova koalicija, sa većinskom ili apsolutnom vlašću u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, deo narodnjačke koalicije. Na ovim izborima za predsednika Srbije, Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića predvodila je blok bošnjačkih partija koje su vodile kampanju za Borisa Tadića u ovom kraju. Bio je to logičan sled aktivnosti, koalicije koja je formirana za vanredne lokalne izbore u Novom Pazaru u septembru 2006. godine, a potvrđena je na prošlogodišnjim parlamentarnim i ovim predsedničkim izborima.
U poslednjim izbornim rezultatima, politički protivnici Sulejmana Ugljanina vide uvod u predstojeće lokalne izbore. Posle prvog kruga predsedničkih izbora predsednik SDP Rasim Ljajić je ocenio da je to „poraz politike lokalnih vlasti u Novom Pazaru i početak definitivnog sloma Stranke demokratske akcije u Sandžaku. Sulejman Ugljanin je glavni generator celokupne krize u Sandžaku bio svih ovih godina – izjavio je Ljajić“. Lider Stranke za Sandžak i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Fevzija Murić je konstatovao da je „došlo do velikog preokreta u Novom Pazaru i Sandžaku“. U prvom krugu predsedničkih izbora, Sulejman Ugljanin je podržao kandidata NS i ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, ali se pokazalo da njegova preporuka nije bitno uticala na birače, pa je Ilić osvojio znatno manje glasova nego što je očekivao.
Za drugi izborni krug oči su bile uprte prema koaliciji Lista za Sandžak i njenoj odluci koga će da podrži. Odluka je saopštena desetak sati pre početka predizborne ćutnje. Pristalice su pozvane da svoj glas daju Borisu Tadiću. To je objašnjeno je činjenicom da su čekali odluku svojih strateških partnera iz narodnjačke koalicije – DSS-NS „ali su izborni štabovi bili spremni da odmah reaguju“ i za podršku Borisu Tadiću odlučili su se „zbog njegovog zalaganja za uključenje u međunarodne institucije i Evropsku uniju i za ukidanje viza“.
Taj dan ostaće upamćen i po tome što su dve najveće suprotstavljene bošnjačke političke partije, koalicija Lista za Sandžak i Sandžačka demokratska partija, potpisale zajednički apel biračima da glasaju za Borisa Tadića. Iako je apel potpisan u odvojenim prostorijama, napravljen je mali pomak u odnosima između političkih opcija Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, koje su podelile bošnjački nacionalni korpus. Ljajić često u svojim nastupima u ovom kraju ističe da je „glavni politički cilj da se ovde izmirimo“ i njegovi partijski saradnici često pozivaju predstavnike Ugljaninove koalicije da sednu i dogovore se o saradnji. Pozivi su ostali bez odziva, jer je druga strana komentarisala da dokumente o saradnji i ponašanju u izbornim kampanjama može da potpisuje samo sa DS. Dan pre upućivanja poziva pristalicama da glasaju za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima, koalicija Lista za Sandžak je izdala saopštenje u kojem se navodi da je narodni poslanik Bajram Omeragić, u beogradskom Medija centru, pozvao predsednika SDP Ljajića da „zajedničkim apelom daju zajednički doprinos jedinstvu Sandžaka“. Pred biračima, nekome se čini da je veoma bitno ko je koga prvi pozvao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari