"Odluka GIK je nezakonita i nepravilna": Grupa građana “Dr Dragan Milić” se ponovo žalila Višem sudu u Nišu zbog rezultata izbora 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO

Pravni tim grupe građana “Dr Dragan Milić” predao je žalbu Višem sudu u Nišu u kojoj traži poništenje odluke Gradske izborne komisije kojom se odbija njihov prigovor protiv ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada koji je GIK usvojila 1. jula.

Prema ukupnom izveštaju, i koalicija oko Srpske napredne stranke i četiri opozicione liste imaju po 30 mandata, a Ruska stranka jedan, što naprednjacima omogućava da formiraju vlast zajedno sa „Rusima“.

Grupa građana „Dr Dragan Milić“ dobila 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ deset, a koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokret Kreni- Promeni po dva mandata, navedeno je u ukupnom izveštaju.

U žalbi ove grupe građana Višem sudu navodi se da je kompletna odluka GIK kojom se odbija njen progovor na ukupni izveštaj, inače doneta 6. jula, „nezakonita i nepravilna“, a da GIK „nije pravilno primenila zakon, drugi propis ili pravni akt”.

"Odluka GIK je nezakonita i nepravilna": Grupa građana “Dr Dragan Milić” se ponovo žalila Višem sudu u Nišu zbog rezultata izbora 2
Predsztavnici pravnih timova opozicije: Foto Biramo Niš

“Činjenično stanje je nepotpuno i netačno utvrđeno a iz utvrđenih činjenica izveden je nepravilni zaključak u pogledu činjeničnog stanja. U aktu koji je donet, organ (GIK, prim. aut.) je prekoračio granice zakonskog ovlašćenja, a dokazi su pogrešno ocenjeni“, navodi se u između ostalog i žalbi.

Mladen Đurić, ovlašćeni zastupnik ove grupe građana i šef izbornog štaba, ocenio je da je GIK svojim pravnim i faktičkim radnjama prekršila odredbu iz člana 25. Zakona o lokalnim izborima, koja propisuje da se ovo telo stara o „zakonitom sprovođenju lokalnih izbora“.

Gradska izborna komsija, kojoj je predata žalba za Viši sud, ima rok od 24 časa da je dostavi sudu, zajedno sa svojim odgovorom i dokumentacijom, a taj rok ističe večeras.

Viši sud potom ima rok od 72 časa da odluči po žalbi, a on ističe u subotu 13. jula uveče.

U odbijenom prigovoru grupe građana „Dr Dragan Milić“ navodi se da je u zapisniku o radu biračkog odbora sa biračkog mesta broj 10 u gradskoj opštini Medijana navedeno da je glasao 841 birač, dok u elektronskom primerku istog zapisnika objavljenom na sajtu Republičke izborne komisije piše da je glasalo više, odnosno 854 birača.

Takođe, u istom zapisniku je navedeno da Ruska stranka dobila pet glasova, a u elektronskoj verziji tog zapisnika na sajtu RIK-a piše da je dobila šest glasova, tako što je broj pet ručno prepravljen u šesticu.

GIK je, inače, usvojila ukupan izveštaj o rezultatima izbora nakon što je Viši sud 29. juna odbio svih šest prethodnih žalbi opozicije- četiri žalbe grupe građana “Dr Dragan Milić” i dve žalbe koalicije “Biramo Niš”.

Među žalbama su bile i one koje su se odnosile na odluku GIK da odbije njihove prigovore zbog „teških povreda izbornog procesa“ na biračkom mestu broj 10 u Medijani, ali i mestu 18, takođe u Medijani, na kojem je „pronađen različit broj glasačkih listića u kutijama i evidentiranih glasača u biračkom spisku“.

Prema ocenama opozicije, zbog ovakvih nepravilnosti izbori na tim mestima morali bi biti ponovljeni.

Žalbu podnela i koalicija „Biramo Niš“

Žalbu Višem sudu juče su podneli i ovlašćeni predstavnici koalicije „Biramo Niš“ zbog toga što je GIK odbila njihov prigovor na ukupan izveštaj o rezultatima izbora, u kojem je navedeno da izveštaj mora biti ukinut jer je „nerazumljiv“, kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a, a njegovo obrazloženje „nejasno“.

U prigovoru ove koalicije navedeno i da GIK nije sačinila nikakav formalni ugovor sa firmom „Big data tehnolodži“, po čijem programu je rađena statistička obrada podataka o rezultatima glasanja, kao ni sa osobama koje su učestvovale u unosu podataka.

„Ovaj program koji je napravljen 1999. godine sadrži tri sistemske- programske greške, što čitav proces statističke obrade podataka kompromituje i čini nepouzdanim, tim pre što nije poznato da li navedeni program ima sertifikate za bezbednost i zaštitu od izmena podataka nakon unosa“, piše u prigovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari