Odluka o direktoru ili prekid rada

Protestovali zaposleni u Gimnaziji "20. oktobar" u Bačkoj Palanci

Ostavite komentar


  1. Наставничко веће не бира директора већ само гласањем даје мишљење о пријављеним кандидатима. А одредбом члана 119. ЗОСОВ Школски одбор је тај који расписује конкурс за директора, даје мишљење и предлаже министру избор директора установе, а министар само даје или не даје сагласност на тај предлог . Што се тиче наставничког већа оно само даје своје мишљење школском одбору о пријављеним кандидатима. Дакле нема ту никакве императивне воље наставничког већа. Проблем је што се њиховим величинама није одговрило…

  2. Тачно је да Закон од прошле године предвиђа да министар именује директора школе. Али, тачно је и да Закон каже да Наставничко веће даје мишљење о кандидатима који су се јавили на конкурс, а да Школски одбор предлаже министру једног од кандидата. Зашто министар не би именовао оног кандидата који је добио позитивно мишљење Наставничког већа, и поверење Школског одбора? То би било најнормалније. Није ваљда да министар у главу зна свих 90 хиљада наставника у Србији, па да му мишљење наставничких већа и шкослких одбора ништа не значи?

    1. Зато постоји министарство које прати дешавања, а министар само потписује. Иначе, кад директори по Србији заседну у фотељу, прво обезбеђују себи вечни мандат. У школске одборе угурају своје људе, запосле своје људе људе без квалификација да им сутра буду верни, ангажују ко ће да вири преко рамена при заокруживању код гласања… У овом случају није ни јасно ко је заправо гласао, јер је довучено и ненаставно особље на гласање.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.