Odluka o đačkim uniformama najkasnije za dva meseca

Roditelji negoduju zbog anketiranja učenika, škole odgovornost prebacuju na Ministarstvo prosvete

Ostavite komentar


  1. Briga oko cene uniformi je nepotrebna i skrece paznju sa mnogo vaznijeg pitanja oko uniformi. Kupovinom uniforme roditelji ce zameniti kupovinu odece koju su deca do tada nosila u skolu – a deca u skoli provode bar trecinu vremena kada su obucena. Ili su mozda deca do sada u skolu isla gola?

    S druge strane, ispravno primenjno pravilo o skolskoj uniformi ce znacajno pomoci u smanjivanju razlika izmedju dece ciji roditelji mogu ili ne mogu da priuste najnoviju modu – jos jedan razlog zasto ce bas onima s manjim prohodima uniforma potencijalno smanjiti trosak za deciju odecu.

    Sve ovo iz iskustva iz prve ruke: u Velikoj Britaniji sva deca u osnovnoj skoli nose uniforme (stil uniforme odredjuje svaka skola). To vazi i za drzavne i za privatne skole (onih prvih je preko 90%). Od kako imamo dete u osnovnoj skoli nasi troskovi za deciju odecu su se gotovo prepolovil, uprkos tome sto smo kupili bar 4 skolska kompleta.

    Inace, uniforma se sastoji od od: cipela (smao crne, ali ne cizme), carapa (bele sokne, sive ili ljubicaste hulahopke), suknji (sive, na faltice, do iznad kolena), haljina (sive do ispod kolena zimi, bela i ljubicasta na pruge leti), majica (bele, s kragnom i amblemom skole), dukseva (ljubicasti, s amblemom skole), vetrovke (teget, s amblemom skole), patika (bele), trenerke (teget), sorca (tegte), sala (beli i ljubicasti na pruge), zimske kape (ljubicasta, s amblemom skole), rukavica (teget, ili ljubicaste), pa cak i snala (bele, plave, ili ljubicaste), rajf za kosu (ljubicasti) i gumica za kosu (ljubicaste).

    Dakle, sve to navedeno u odgovarajucem broju primeraka i kucni budzet se obradovao, a deca u ucionici ne mogu na prvi pogled da prepoznaju kome su roditelji kasiri, a kome bankari. Win-win, if ever there was one.

  2. Spadam u prastaru generaciju koja je iz skolske uniforme izasla tek na velikoj maturi. Mogu samo da kazem kamo lepe srece da su uniforme bile obavezne I dok se moje troje dece skolovalo! To sto su Britanci vekovima u stanju da odrze tradiciju a mi stalno zujimo ko muve bez glave mnogo govori. Na nasu zalost.

  3. Vratite se u sadasnjost, danas je daleko veca razlika u telefonima, patikama, zbog uniforma se siromasna deca nista bolje nece osecati. Zabranite telefone, uvedite strozije zakone u skoli, a ne u jednoj ruci ifon i kao isti smo zbog uniforme.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.