Sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku da će hrvatski državljanin Tihomir Purda biti izručen pravosudnim organima Srbije, potvrdio je Suda u BiH. Purda protiv ove odluke suda u BiH ima mogućnost žalbe i to u roku od tri dana.

 Tu žalbu će razmatrati Apelaciono veće suda BiH, dok će konačnu reč o tome dati ministar pravde BiH Bariša Čolak, jer on odlučuje da li će potpisati izručenje ili ne. Ukoliko se odbaci Purdina žalba i Čolak potpiše izručenje, očekuje se da bi Purda mogao biti u Srbiji za dvadesetak dana.

Josip Muselimović, advokat Purde, najavio je da će u podneti žalbu na rešenje suda, navode hrvatski mediji.

Purda se nalazi u pritvoru od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje, u BiH, uhapšen na osnovu poternice Srbije, koja ga tereti za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru, 1991.

I Evropski sud

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković rekao je da postoji mogućnost da se Purda, ako sudski organi BiH donesu odluku o izručenju, obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Žrtva Miloševićevog režima

Zagreb – Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je juče da je hrvatski veteran Tihomir Purda žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo režim Slobodana Miloševića. Ona je povodom odluke Suda BiH da Purdu izruči Srbiji izrazila uverenje da će srpsko tužilaštvo posle saslušanja Purde „imati priliku da dođe do relevantnih činjenica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari