U Okružnom sudu u Zrenjaninu juče je održano ročiste povodom zahteva za moralnu rehabilitaciju koji je ovom sudu pre više od godinu dana uputio Zrenjaninac Milorad Novaković, penzionisani profesor hemije. Novaković je 1979. godine osuđen u Višem sudu u Zrenajninu na pet i po godina zatvora zbog verbalnog delikta, a Vrhovni sud Vojvodine presudu je ublažio, pa je Novaković proveo u sremskomitrovačkom zatvoru četiri godine i četiri meseca u periodu od 1979.

U Okružnom sudu u Zrenjaninu juče je održano ročiste povodom zahteva za moralnu rehabilitaciju koji je ovom sudu pre više od godinu dana uputio Zrenjaninac Milorad Novaković, penzionisani profesor hemije. Novaković je 1979. godine osuđen u Višem sudu u Zrenajninu na pet i po godina zatvora zbog verbalnog delikta, a Vrhovni sud Vojvodine presudu je ublažio, pa je Novaković proveo u sremskomitrovačkom zatvoru četiri godine i četiri meseca u periodu od 1979. do 1984. godine. Novaković je prema sopstvenom objašnjenju, robijao zbog toga što je u razgovorima u četiri oka i vođenim na ulici komentarisao brz ekonomski razvoj Srbije.
– Tvrdio sam da se Slovenija brže razvija od ostalih republika Jugoslavije i da je moguć buran razlaz i raspad u zemlji. Kasnije su mi pripisali nacionalizam i prizivanje krvavih sukoba, što stoji i u presudi ali ja nisam imao tako dalekosežna predviđanja. Odslužio sam kaznu, što smatram svojevrsnim skandalom, a onda sam narušenog zdravlja i ugleda odmah penzionisan – objašnjava Novaković za list Danas.
Prema njegovim rečima, odsluženje zatvorske kazne uticalo je da ostane bez posla u srednjoj Hemijsko-tehničkoj školi i prevremeno ode u invalidsku penziju. Zanimljiv je i podatak da su nekoliko godina posle izricanja presude protiv Novakovića, dva svedoka u tom procesu izvršila samoubistvo. O svemu tome odlučio je da progovori najpre u svojoj knjizi Ritam Brozovih zločina, koju je objavio pre dve godine. Kada je protekle godine usvojen Zakon o rehabilitaciji, odlučio je da potraži pravdu na sudu.
– Nisam patio jer sam znao da nisam počinio ništa loše. Moralno nisam posustao. Ipak, podneo sam zahtev sudu za rehabilitaciju jer želim moralno priznanje da je prema meni počinjena nepravda. Sem toga, očekujem obeštećenje u vidu priznavanja punog radnog staža – kaže Novaković.
Zahtev Milorada Novaković za rehabilitaciju je prvi slučaj u Zrenajninu, a predsednik Okružnog suda Miša Popović najavio je da bi sudska odluka mogla biti doneta naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari