Požarevačkog dečijeg odmarališta u Sutivanu se sada sećaju samo stariji Požarevljani, koji su imali prilike da tamo provedu lepe dane na Braču. Mnogi su baš tu, na domak Splita, prvi put videli i liznuli more. Desile su se tamo i mnoge prve ljubavi na vrelome morskom žalu.

Prvo odmaralište je izgrađeno pre 55 godina, sa malim smeštajnim kapacitetom, ali je zato u sezoni bilo mnogo običnih izviđačkih šatora na placu ispred menze. Kasnije je u nekoliko navrata dograđivano i nadgrađivano sredstvima koje je izdvajala požarevačka privreda preko Samoupravne interesne zajednice za odmor i rekreaciju. Poslednji put baš pred početak sukoba u Hrvatskoj, kada je završen novi trospratni objekat sa mnogo soba, koji je čekao komisiju za tehnički pregled, a dočekao rat.

Od okončanja neprijateljstava nije bilo ozbiljnijih pokušaja da se povrati vlasništvo nad požarevačkim odmaralištem u Sutivanu, ma da u stvarnosti ono nikad i nije oduzeto. Mnogi su predlagali sve i svašta da se mora uraditi. Neki drugi su izmišljali zašto to nije dobro. Na kraju nikom ništa. Dvadeset godina prođe, ali ni jedna gradska vlast nije učinila ništa da se odmaralište ponovo koristi, ili bar proda nekom u Hrvatskoj, pa da se napravi drugo na nekom boljem mestu. Vrednost odmarališta je 6 – 8 miliona evra, ali ni to nije bilo dovoljno da se angažuje neka ozbiljna agencija i reši problem. Milije nam je da stalno kukamo kako nemamo dovoljno novca u budžetu, nego da nešto preduzmemo.

Neki vickasti bi rekli da nismo u stanju da koristimo i ovdašnju ogromnu državnu imovinu, a mani tamo neku u tuđoj državi. I ovo ovde smo pre spremni da strancima poklonimo i pride subvencije damo, samo da se kurtališemo bede. Ne pomažu tu ni 100 Kurca i 100 Blera. Više volimo za naše političke guše da se vatamo i rvemo, prepljuvavamo i nagrđujemo. To nam leži i u tome se najbolje snalazimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari