Savet bezbednosti UN pozvao je zemlje sa uticajem da izvrše pritisak na sirijske pobunjenike povezane s Al Kaidom da oslobode 45 pripadnika mirovnih snaga UN iz Fidžija koji su prošle nedelje zarobljeni na Golanskoj visoravni. U saopštenju koje su odobrile svih 15 zemalja članica Saveta bezbednosti traži se da se zarobljeni mirovnjaci sa Fidžija odmah i bezuslovno oslobode.


Sukobi se vode u Golanskoj visoravni od prošle srede kada su sirijski pobunjenici zauzeli granični prelaz između Sirije i Izraela blizu napuštenog grada Kuneitre. Borci iz Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, oteli su mirovnjake UN iz Fidžija i opkolili dva kontigenta vojnika iz Filipina. Svi vojnici služe u UN misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF).

Na Golanskoj visoravni, 1.200 pripadnika mirovnih snaga UN decenijama obezbeđuje zonu razdvajanja između Sirije i Izraela koji je deo Golana okupirao u ratu protiv arapskih suseda 1967. godine. Savet bezbednosti pozdravio je informaciju da su filipinski vojnici iz mirovne misije koji su bili opkoljeni bezbedni.

Šef UN za mirovne snage Erve Ladsu rekao je novinarima da se ne štede napori da se obezbedi oslobađanje zarobljenih mirovnjaka. Vojska Fidžija je saopštila da su UN poslale „profesionalne“ pregovarače u Siriju radi oslobađanja zarobljenih vojnika. Diplomate UN su navele da su pripadnici Nusra fronta uputili niz zahteva, uključujući da budu skinuti sa UN liste terorističkih organizacija.

Nusra front optužuje UN da nije ništa učinio da pomogne sirijskom narodu od izbijanja pobune protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada u martu 2011. godine. Oni navode da su mirovnjaci s Fidžija zarobljeni u znak odmazde zato što UN ne obraća pažnju na svakodnevno prolivanje muslimanske krvi u Siriji, i čak sarađuje sa Asadovom vojskom.

Misija UN na Golanu sada ima vojnike iz šest zemalja – Fidžija, Indije, Irske, Nepala, Holandije i Filipina. Jedan broj zemalja povukao je svoje vojnike zbog rasta nasilja.

ISIS kidnapuje na severu Iraka

Borci džihadističke grupe Islamska država oteli su više desetina osoba u jednom selu na severu Iraka, saopštila je juče iračka policija. Meštani tog sela prethodno su zapalili zastavu te grupe i zapalili njene vojne punktove. Džihadisti, koji su se prethodno povukli u selo Tal Ali, u oblasti Kirkuka, vratili su se sledećeg dana i oteli oko 50 stanovnika, precizirali su izvori iz policije i svedoci. Islamska država već je zauzela velike oblasti pet iračkih provincija, među kojima je i Kirkuk, na početku svoje ofanzive u junu, do sada je izvela više masovnih otmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari