U Kamenovu, selu pčelara u opštini Petrovac na Mlavi, nepoznati počinioci ukrali su u noći između nedelje i ponedeljka spomenik pčeli. Jedinstvena bronzana skulptura teška oko 350 kilograma na volšeban način je nestala iz centra sela, a policija još uvek traga za počiniocima.


– Kao da je neko došao i dizalicom je odneo. Nemoguće da je u krađi učestvovala samo jedna osoba. Možda su to učinili sakupljači sekundarnih sirovina, a moguće i da je neki kolekcionar neobičnih skulptura organizovao krađu – kaže za Danas predsednik Mesne zajednice Kamenovo Duško Stevanović. On dodaje da je spomenik pčeli jedinstven u svetu i da sličan postoji samo u Japanu.

Naš sagovornik, koji je i sam pčelar, napominje da je Kamenovo čuveno pčelarsko selo, koje ima oko 1.300 stanovnika i više od 3.500 pčelinjih društava. U njemu se svake godine tokom aprila organizuje manifestacija „Dani pčelara“.

– Spomenik više od deset godina stoji u centru sela i naš je ponos. Podigla ga je pčelarska organizacija Kamenova, a u to vreme vredeo je više od 8.000 nemačkih maraka. Sadašnju vrednost teško je proceniti – ocenjuje Stevanović.

On dodaje da su meštani Kamenova „šokirani“ krađom spomenika i nada se da će policija uskoro uhvatiti počinioce.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari