Ministri crnogorske i makedonske vlade potpisali su juče u Podgorici pet sporazuma, među kojima su sporazumi o saradnji u oblasti evroatlantskih integracija i o skorom otvaranju avio-linije između glavnih gradova.

Premijeri Crne Gore i Makedonije, Milo Đukanovići Nikola Gruevski, koji su prisustvovali potpisivanju sporazuma, izjavili su novinarima da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da ima još prostora za njihovo unapređivanje.

Đukanovićje izrazio zadovoljstvo zbog prve zvanične posete makedonskog premijera Gruevskog i ocenio da odnosi Crne Gore i Makedonije mogu biti primer za region. Međusobni odnosi Crne Gore i Makedonije, prema rečima crnogorskog premijera „nikad nisu dovođeni u pitanje, čak ni u vreme najvećih iskušenja, tokom raspada bivše Jugoslavije“.

Đukanovićje rekao da je sa makedonskim kolegom razgovarao o mogućnostima zajedničkog nastupa privrednika dve zemlje na trećim tržištima, kao i o boljem međusobnom saobraćajnom povezivanju Crne Gore i Makedonije, u šta, kako je naveo, treba uključiti i Kosovo i Albaniju.

Predsednik makedonske vlade Nikola Gruevski je najavio izgradnju autoputa „od Skoplja do kosovske granice“, što će doprineti boljim saobraćajnim vezama između Makedonije i Crne Gore. Makedonski premijer je ocenio da Crna Gora i njegova zemlja „idu istim putem“ ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Povodom potpisanih sporazuma, Gruevski je najavio da će uskoro biti „zaokružen pravni okvir“ za punu međudržavnu saradnju dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari