Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje odobrio je niškoj filijali 18 projekata vezanih za javne radove, u ukupnoj vrednosti od 39 miliona dinara, na kojima će biti uposlena 241 osoba sa njene evidencije. Na javni poziv Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za učešće u javnim radovima u ovoj godini iz Niša je bio prijavljen 71 projekat, koji su kandidovala javna preduzeća i ustanove u oblasti komunalne, socijalne, kulturne i humanitarne dalatnosti, kao i udruženja građana, saopšteno je u toj filijali.


Prema njihovim rečima, javni radovi u Nišu počeće najverovatnije u maju, a svi zainteresovani bi što pre trebalo da se jave svom savetniku u NSZ i saopšte da žele da učestvuju u ovakvim radovima. Niška NSZ izvršiće selekciju među zainteresovanima, a prednost pri upošljavanju imaće korisnici novčane nadoknade, nekvalifikovani radnici, osobe starije od 45 godina, dugoročno nezaposlene osobe, pripadnici romske nacionalnosti, kao i izbegla i raseljena lica. Angažovane osobe moći će da rade najduže šest meseci u kontinuitetu. Mesečna nadoknada zavisiće od stepena stručne spreme, tako da će nezaposleni sa prvim i drugim stepenom stručne spreme mesečno primati 17.600, sa trećim i četvrtim – 18.000, sa petim i šestim – 20.000, a sa sedmim stepnom 22.000 dinara.

Od 18 odobrenih projekata, osam je sa područja Niša, a deset na teritoriji opština Aleksinac, Svrljig, Gadžin Han, Ražanj, Doljevac i Merošina. U Nišu su odobreni projekti gradske opštine Niška Banja „Dečiji osmeh“, gradske opštine Medijana – raščišćavanje bujičnih potoka, Centra za socijalni rad – podrška deci sa posebnim potrebama. Kroz javne radove biće uređeno zemljište na niškom aerodromu Car Konstantin Veliki, memorijalni parkovi u gradu za koje je nadležno javno preduzeće „Gorica“, a Objedinjena naplata sprovešće ankete o kvalitetu usluga među korisnicima. Udruženje samohranih majki nastaviće prošlogodišnji projekat pomoći u kući starijim osobama i osobama sa invaliditetom.

U Aleksincu su odobreni projekti Javnog preduzeća za puteve i stambeno-komunalnu delatnost i javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. U Merošini će sredstva za javne radove dobiti Direkcija za izgradnju opštine, a u Svrljigu Dom zdravlja i Kulturni centar. Opštine Ražanj, Doljevac i Gadžin Han moći će da kroz odobrene projekte urede divlje deponije na svojoj teritoriji.

Najviše nerazvijenim opštinama

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja za projekte javnih radova u 2011. godini izdvojilo je oko 700 miliona dinara. Ukupno su odobrena 434 projekta koja bi trebalo da uposle 5.211 građana. Najveći broj projekata iz oblasti javnih radova, čak 57 odsto, odobren je najnerazvijenijim opštinama, među kojima su Žitorađa, Trgovište, Blace i Bujanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari