Grad Kragujevac je za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) konkurisao sa 49 razvojnih projekata, ukupne vrednosti od oko 7,6 milijardi dinara. Od 46 prijavljenih, prihvaćeno je tek 16 kragujevačkih projekata, za čiju će realizaciju iz NIP biti izdvojeno nešto više od 630 miliona dinara.

Grad Kragujevac je za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) konkurisao sa 49 razvojnih projekata, ukupne vrednosti od oko 7,6 milijardi dinara. Od 46 prijavljenih, prihvaćeno je tek 16 kragujevačkih projekata, za čiju će realizaciju iz NIP biti izdvojeno nešto više od 630 miliona dinara. Najviše novca iz NIP (115 miliona dinara) odobreno je za nastavak izgradnje autoputa od Kragujevca prema koridoru 10 i za gradnju industrijskih zona, za šta je namenjeno 115 miliona dinara. Sredstva iz NIP biće izdvojena i za formiranje Apelacionog suda u Kragujevcu, za izgradnju novog doma zdravlja, kao i za realizaciju još nekih saobraćajnih i komunalno-infrastrukturnih projekata. Sredstva iz NIP nisu, međutim, izdvojena za izgradnju zgrade ovdašnjeg Filološkog umetničkog fakulteta (FILUMA), gradnju zatvorenih bazena, kao i za realizaciju još nekih razvojnih projekata.
U kragujevačkoj gradskoj upravi kažu da nisu iznenađeni i nezadovoljni brojem prihvaćenih projekata i iznosom odobrenih sredstava iz NIP. Ističu, doduše, da su sredstva odobrena za nastavak gradnje autoputa prema koridoru 10 nedovoljna, ali i za izgradnju pojedinih magistralnih saobraćajnica u gradu i okolini. O izostavljanju nekih od kragujevačkih objekata sa usvojenog spiska NIP (FILUMA, na primer), kao i dodatnim sredstvima za realizaciju najznačajnijih kragujevačkih razvojnih projekata, naknadno će se razgovarati sa nadležnima u Kancelariji NIP i resornim ministarstvima.
Kragujevac će, ipak, deo svojih razvojnih projekata morati da finansira i iz sopstvenih sredstava. Podsetimo da je ovogodišnji kragujevački gradski budžet projektovan u vrednosti od oko 5,5 milijardi dinara, te da je treći po „težini“ u Srbiji, pošto su od njega veći jedino beogradski i novosadski. Oko 40 odsto ovogodišnjeg kragujevačkog budžeta, prema predviđanjima ovdašnjih planera, biće uloženo u investicije i razvojne projekte, među kojima su nastavak gradnje autoputa prema koridoru 10, industrijske zone, izgradnja magistralnih saobraćajnih pravaca u gradu i okolini i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari