Nakon velikog interesovanja koje je „Odrastanje u Kraljevu u 19. i 20. veku“ izazvalo, Muzej istorije Jugoslavije ovu izložbu kraljevačkog Narodnog muzeja predstavlja i beogradskoj publici. Izložba kraljevačkog muzeja posvećena je jednom od najznačajnijih i najosetljivijih perioda u životu svakog čoveka – detinjstvu, i ukazuje na značaj kulture sećanja kao važnog činioca gradskog urbanog i kulturalnog identiteta.

Razmatranje odrastanja u Kraljevu, od rođenja do zrelih godina, zahtevalo je multidisciplinarni pristup u kome je učestvovao nemali broj stručnjaka uz podršku velikog broja institucija i pojedinaca.

– Kada smo se upustili u istraživački rad, videli smo koliko je izložba slojevita. Došli smo do zaključka da je najbolje predstaviti decu kroz tri segmenta odrastanja: kroz porodicu i porodični život, kroz školu i učestvovanje u državnim i društvenim organizacijama, nažalost, i kroz ratove, kroz slobodno vreme, odnosno neobavezne sadržaje. U okviru te osnovne teme, razradili smo podsadržaje. Sadržaji su prikazani autentično, od kolevke koja se u to vreme koristila, preko klupa, učila, nastavnih sredstava i knjiga koje su se koristile u 19. i 20. veku, do sportova i sportskih društava, omladinskih radnih akcija i autentičnih fotografija i spomenara. Prikazan je društveni, kulturni život građana, pozorišta i predstave koje su deca gledala, bioskopi i njihov repertoar. Tako vidimo da je „Bitku na Neretvi“ pogledalo šest i po hiljada 6.500 Kraljevčana za tri dana, kaže Mirjana Savić, jedna od autorki izložbe.

Krajem 19. i 20. veka deca u Kraljevu su samo povremeno imala priliku da uživaju u predstavama putujućih pozorišta, od kojih je jedno, „Sloga“, osnovano u Kraljevu. Tek u periodu između dva svetska rata, pozorišne predstave postaju prisutnije u njihovom odrastanju. Ipak, Kraljevčani su se pokretnim slikama susreli samo godinu dana nakon Beograđana, 1897, kada je u kafani „Studenica“ gostovao putujući bioskop braće Limijer.

Odrastanje u Kraljevu proticalo je kao i kod druge dece u Srbiji i Jugoslaviji, sa manjim specifičnostima uslovljenim geografskim, demografskim, istorijskim i kulturološkim obeležjima grada. Blizina reka Ibar, Ribnica i Zapadna Morava uslovila je da deca provode dosta vremena pored vode, dok je industrijalizacija Kraljeva u međuratnom periodu dovela do doseljavanja kvalifikovanih radnika iz različitih krajeva Kraljevine Jugoslavije i Francuske, što je modernizovalo varoš i učinilo da mladima budu dostupne mnoge novotarije iz oblasti mode, književnosti, sporta, muzike i sl.

Najveću pažnju posetilaca, posebno onih najmlađih, privlače lepša sećanja i sam interaktivni karakter izložbe, pa deca prilikom posete muzeju mogu da se oprobaju u dečijim igrama poput „školice“. Tokom trajanja izložbe Narodnog muzeja Kraljevo u MIJ-u biće organizovane radionice za decu i susreti sa piscima za decu koji su deo svog detinjstva proveli u Kraljevu.

Izložba će u Muzeju istorije Jugoslavije biti otvorena do 12. januara 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari