Incidenti koji su obeležili i inicirali prekid uskršnjeg rukometnog turnira gornjomilanovačkih osnovnih škola, a da on praktično nije ni započeo, mada su mnoge iznenadili i izazvali burne reakcije javnosti, praktično su samo nastavak onoga što se događalo na svetosavskom turniru u malom fudbalu, a što je u javnosti prošlo prilično nezapaženo.

Incidenti koji su obeležili i inicirali prekid uskršnjeg rukometnog turnira gornjomilanovačkih osnovnih škola, a da on praktično nije ni započeo, mada su mnoge iznenadili i izazvali burne reakcije javnosti, praktično su samo nastavak onoga što se događalo na svetosavskom turniru u malom fudbalu, a što je u javnosti prošlo prilično nezapaženo. Ponašanje grupice učenika završnih razreda gornjomilanovačke OŠ „Momčilo Nastasijević“, ma koliko bilo neprimereno njihovom uzrastu, po oceni dela gornjomilanovačke javnosti predstavlja samo refleksiju onoga što već godinama gledamo na sportskim terenima širom Srbije, a što je opet svojevrsni odraz opšteg društvenog stanja u kome sedam godina posle političkih promena i početka reformi vladaju poremećeni sistemi vrednosti, o čemu možda najbolje svedoče i rezultati ankete sprovedene u OŠ „Momčilo Nastasijević“ po kojima je za ličnost godine u školi proglašen učenik koji je posle incidenata na turniru odlukom nastavničkog veća isključen iz škole.
Mada su u Gornjem Milanovcu mnogi zatečeni činjenicom da su jedno školsko sportsko takmičenje obezbeđivali pripadnici gornjomilanovačke policije, organizator školskih sportskih igara profesorka Milena Milošević objašnjava da je posle onoga što se dešavalo na svetosavskom turniru u malom fudbalu tako nešto logična reakcija organizatora.
– Poučeni iskustvom sa svetosavskog turnira gornjomilanovačkih škola u malom fudbalu, kada je zahvaljujući incidentima čiji su vinovnici bili učenici OŠ „Momčilo Nastasijević“, turnir uz mnogo muke priveden kraju, bili smo primorani da zatražimo da policajci obezbeđuju uskršnji turnir. Nažalost, pokazalo se da ni to nije bilo dovoljno zbog čega smo, čim je otpočelo vulgarno skandiranje odlučili da se turnir ne održi, budući da niko od nastavnika nije bio spreman da svoju ekipu izvede na teren, strahujući od još težih incidenata, izjavila je predstavnicima medija Milena Milošević. Ona je u nastojanju da jednom od navijača oduzme palice za bubnjeve kojima su izgrednici stvarali zaglušujuću buku u fiskulturnoj sali, gde je turnir trebalo da se održi, zadobila povrede zbog kojih se trenutno nalazi na bolovanju.
Nastavničko veće OŠ „Momčilo Nastasijević“ na sednici održanoj pred početak uskršnjeg raspusta odlučilo je da tri učenika osmog razreda i jedan učenik sedmog razreda budu isključeni iz škole, zbog čega će osnovno školovanje nastaviti u ostale tri gornjomilanovačke škole. Na drugoj strani, većina prosvetnih radnika koji su pristali da razgovaraju sa novinarima smatra da je sve što se dešavalo za vreme i posle turnira zapravo bavljenje posledicama, a ne uzrocima devijantnog ponašanja dela učenika, za šta, po njihovoj oceni, dobar deo krivice snose i roditelji.
– Imali smo slučaj kada je jedan učenik gađao profesora ključevima, dok je drugi našem kolegi pretio bezbol palicom. Čak se dogodilo da je jedan učenik na času uštinuo profesorku. Kada sam pokušala da razgovaram sa roditeljima učenika sa kojima imamo najviše problema, kako bismo zajednički pokušali da iznađemo neko rešenje, doživela sam da od pojedinih roditelja čak budem izgrđena, kaže Slavica Likić, direktorka OŠ „Momčilo Nastasijević“.
Bez obzira na to što mnogi u Gornjem Milanovcu ocenjuju da se radi o izolovanim slučajevima, većina, koja još uvek pamti tuču navijača na fudbalskoj utakmici Metalca i Borca, ipak smatra da je krajnje vreme da se vlast ozbiljno pozabavi nasiljem na stadionima i počne da sprovodi zakone koji su doneti još pre nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari