Sjedinjene Države će prodati letelice od 60 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, što je deo ogromnog sporazuma koji će, prema ocenama analitičara, produbiti zabrinutost u vezi s trkom u naoružanju na Bliskom istoku. U okviru do sada najveće prodaje oružja SAD ovog tipa, Rijad je pristao da potroši 30 milijardi dolara na borbene letelice i helikoptere, dok datum isplate ostatka nije određen. Dve zemlje takođe razmatraju da poboljšaju kvalitet opreme mornarice u vrednosti od 30 milijardi dolara, ali datum sklapanja tog sporazuma još nije poznat.

Postizanje tih sporazuma predstavlja uspeh za administraciju predsednika SAD Baraka Obame uoči parlamentarnih izbora, ocenjuju analitičari. Od ugovora o prodaji letelica korist bi trebalo da imaju proizvođači opreme za odbranu u 44 države, a na taj način bi trebalo da se sačuva 77.000 radnih mesta. Očekuje se da se na kandidate iz demokratskih redova vrši ogroman pritisak tokom izbora, delom zbog visoke stope nezaposlenosti u SAD.

Međutim, sporazumi će intenzivirati zabrinutost u vezi sa militarizacijom zalivskih država i Bliskog istoka, za šta je, kako se čini, delom zaslužan nuklearni program Irana. Težnja Teherana ka proizvodnji nuklearnog oružja, što on negira, navodi zemlje širom regiona da unaprede sistem odbrane. Da bi ublažila zabrinutosti Izraela, američka administracija je već odlučila da ne nudi Saudijskoj Arabiji sisteme oružja dugog dometa koje se može namontirati na borbene letelice F-15 u okviru ofanzivnih operacija koje imaju za cilj mete na kopnu i moru. Postoji verovatnoća da Izrael kupi od SAD F-35, moderniji tip borbene letelice.

Osim što će na ovaj način biti otvorena nova radna mesta, administracija Obame prodaju oružja smatra i sredstvom za zadobijanje podrške arapskih saveznika protiv Irana. Jedan zvaničnik Pentagona je rekao da će sporazumom sa Saudijskom Arabijom biti obuhvaćene 84 nove borbene letelice F-15 i još 70 modernijeg tipa, kao i kupovina tri tipa helikoptera. Ukupno će biti 262 borbene letelice, što čini četvrtinu trenutne vazduhoplovne flote države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari