Istražni sudija Okružnog suda u Valjevu odredio je juče pritvor do 30 dana petorici štićenika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u tom gradu osumnjičenima za ubistvo Lazara Kovačevića (21) iz Čačka, potvrđeno je Beti u tom sudu.
Kovačević je umro 30. juna 2007. u beogradskom Urgentnom centru od povreda zadobijenih u obračunu dve grupe štićenika KPZ u Valjevu, gde je bio na izdržavanju kazne od dve i po godine zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Istražni sudija Okružnog suda u Valjevu odredio je juče pritvor do 30 dana petorici štićenika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u tom gradu osumnjičenima za ubistvo Lazara Kovačevića (21) iz Čačka, potvrđeno je Beti u tom sudu.
Kovačević je umro 30. juna 2007. u beogradskom Urgentnom centru od povreda zadobijenih u obračunu dve grupe štićenika KPZ u Valjevu, gde je bio na izdržavanju kazne od dve i po godine zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda. U toj tuči u KPZ, do koje je došlo devet dana ranije u zatvorskim spavaonicama, osim Kovačevića povređeno je još sedam zatvorenika.
Kristijanu Stojanoviću iz Pančeva polomljena vilica docnije je operisana u Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju u Beogradu, dok su ostali posle pomoći ukazane u Urgentnom centru bolnice u Valjevu vraćeni u zatvorski stacionar. Prema do sada dostupnim podacima, napad je izvršen „velikom brzinom i na više mesta istovremeno, pa napadači nisu zatečeni na mestu događaja“ uprkos intervenciji zatvorske službe obezbeđenja, a tokom dalje istrage pronađen je metalni bodež „šaber“ koji je korišćen u obračunu. Osumnjičeni štićenici KPZ su iz gradova sa jugoistoka Srbije, a u Valjevu su na izdržavanju kazni zbog ubistva, razbojništva, silovanja, posedovanje oružja i municije bez dozvole i krađa. U zahtevu za sprovođenje istrage okružni tužilac ih sumnjiči za ubistvo Lazara Kovačevića, pokušaj ubistva Kristijana Stojanovića, odnosno za učešće u teškom ubistvu.
Oni će 21. januara dati iskaz pred istražnim sudijom Okružnog suda u Valjevu, a do tada treba da angažuju branioce, ili će im oni biti određeni po službenoj dužnosti. Prema saznanjima agencije Beta, do obračuna dve grupe štićenika KPZ Valjevo došlo je „zbog borbe za lidersku poziciju“ pošto se do tada „zajednička neformalna grupa u zatvorskom kolektivu podelila na dve, a obračuni unutar neformalnih grupa po pravilu su najsuroviji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari