Održan protest Valjevo protiv nasilja i podrške policajki Katarini Petrović 1Foto: Kolubarske.rs

 

Četvrti protestni skup „Valjevo protiv nasilja” održan je sinoć na Gradskom trgu, a nakon govora organizovana je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama i do zgrade valjevske policije, piše portal Kolubarske.rs.

Na protestu su govorili Hadži Nenad Maričić, glumac, Emilija Milenković, studentkinja FPN i Branko Ivković, advokat uhapšene policajke iz Valjeva Katarine Petrović, koja je osumnjičena da je iznela u javnost policijske podatke o tome da je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, izazvao saobraćajnu nesreću u Beogradu pod dejstvom alkohola i kokaina.

Valjevski advokat Branko Ivković se obratio kao „ponosni građanin grada u kojem se rađaju heroji”. On je ocenio da živimo u državi ogoljenog nasilja i apsolutnog bezakonja, te da je „juče žrtva bio Aleksandar Obradović, danas Katarina Petrović, sutra će biti neko od nas”.

Ivković je rekao da njegova klijentkinja Katarina Petrović nije više mogla da trpi laži i želela je da Srbija zna istinu.

– Ja vam danas neću pričati o zakonima i krivičnim delima jer svi znamo da živimo u državi ogoljenog nasilja i apsolutnog bezakonja. Sa ovog mesta poručujemo svima onima koji su umislili da su jači od pravde i istine da ukoliko tokom sledeće nedelje naša Katarina ne bude na slobodi, Valjevo će doći u Beograd, pozvaćemo celu Srbiju da nam se pridruži i nećemo se vratiti u naš grad bez nje! Nema nazad, poručio je Branko Ivković.

– Nisam ovde da bih držao duge govore. Već nam je svima odavno poznato zašto smo mi svi ovde. Zbog kog i kakvog nasilja se okupljamo. Znamo dobro jer to nasilje suviše dugo traje, jer je prešlo sve granice i ne može se više izdržati. Sav normalan svet u ovoj zemlji ustao je i rekao dosta, kazao je glumac Hadži Nenad Maričić na četvrtom protestu „Valjevo protiv nasilja”.

– Samo njima nije jasno, samo oni ne razumeju protiv kog nasilja je to narod u Srbiji krenuo u proteste. Ne razumeju, jer su oni generatori, iskonski izvor nasilja već trideset godina. Ne razumeju da je nasilje mržnja koju su sejali gde god su stigli…, da je nasilje reći kao predsednik države – Da se skupi pet miliona neću nijedan zahtev da ispunim, da je nasilje reklamirati svoj narod kao jeftinu radnu snagu, da je nasilje paliti novinarima kuće i progoniti ih, da je nasilje govoriti kako smo ekonomski snažni dok privrednici prosipaju tone mleka, da je nasilje pritiskati lekare, heroje koji su pre dve godine rizikovali svoje živote u bolnicama širom zemlje, da dođu na besmisleni kontramiting, rekao je Hadži Nenad Maričić i dodao:

– Samo njima nije jasno da je nasilje pretvoriti skupštinu u cirkus, da je nasilje kada narodni poslanici čitavu jednu profesiju, moje kolege, teraju da idu iz zemlje, da je nasilje kada na zemljoradnike koji traže bolje uslove za svoju proizvodnju šalješ batinaše, da je nasilje kada hapsiš one policajce koji pošteno rade svoj posao samo zato đto to ne odgovara tvom mafijaškom sistemu. Nasilje je kada pristojan svet nazivaš fašistima, ustašama, ološem samo zato što ne pristaju da te gledaju 30 godina kako ne radiš ništa osim što čuvaš vlast i nazivaš druge izdajnicima, dok te savetuju oni koji su bombardovali Srbiju, kazao je Hadži Nenad Maričić i zaključio:

– To je nasilje. I narod kaže dosta. Nema više nazad. Nijedan korak nazad dok ne oteramo zlo, dok ne stvorimo zemlju u kojoj će ostati naša deca… Vreme je da idemo do kraja! Da budemo jedinstveni, da budemo zajedno! Mi drugu zemlju nemamo, poručio je glumac Hadži Nenad Maričić.

Na četvrtom protestu „Valjevo protiv nasilja” na Gradskom trgu govorila je i studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković.

– Izašli ste na ulicu u svom gradu gde živite, gde radite, gde ste stvorili porodicu, svesni posledica i nasilja koje možete očekivati ukoliko se suprotstavite vladajućem režimu. Njihov obruč mnogo više steže u manjim sredinama, ali je baš zato važno da znate da niste sami u svojoj borbi, rekla je Emilija.

Dodala je da mladoj osobi koja završi fakultet i poželi da se vrati svojoj porodici i svom rodnom gradu ova vlast poručuje da će teško dobiti posao ukoliko nema partijsku knjižicu, da će, ako i dobije posao, morati ne samo da ćuti i trpi pritiske režima, već će morati i da radi za tu stranku.

– A na kraju, ako ipak posluša svoju savest, obavlja svoj posao izostavljajući stranačke interese i buni se protiv nepravde, moraće da trpi posledice i to je nasilje. Pa, onda nije ni čudo što mladi masovno odlaze iz zemlje, što traže dostojanstveniji život, što traže demokratsko društvo u kojem neće morati da trpe represiju autoritarnog vođe… Nasilje, kriminal i demagogija bahate vlasti nisu ono u čemu želimo da živimo sutra i zato ćemo da se izborimo za bolju i pošteniju Srbiju. Nema povlačenja, poručila je Milenkovićeva.

Posle skupa na Gradskom trgu usledila je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama. Građani su krenuli Karađorđevom ulicom, a kada su stigli do ulaza u Naselje Kolubara dva, umesto da skrenu levo u Uzun Mirkovu ulicu i šetnju nastave prema Ulici Dr Pantića, kako je bilo planirano, skrenuli su desno prema policijskoj upravi gde su zvižducima i povicima negodovanja iskazali protivljenje zbog hapšenja policajke iz Valjeva Katarine Petrović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari