Održan seminar o zaštiti konkurencije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Stručnjaci tela za zaštitu konkurencije Francuske održali su dvodnevni seminar sa ciljem da se, kroz razmenu iskustava sa kolegama iz Komisije za zaštitu konkurencije Srbije i predstavnicima drugih institucija kojima su znanja u ovoj oblasti važna, unapredi stepen efikasnosti u primeni politike zaštite konkurencije.

Prelaz u interaktivnu fazu, fazu aktivne razmene znanja i iskustava sa kolegama iz drugih zemalja, posle 12 godina rada, označava jedan veoma bitan period za Komisiju, ističe se u saopštenju i naglašava da su, u tom smislu, ovakvi skupovi od izuzetnog značaja.

Predavači iz francuke Agencije za konkurenciju – An Krencer, Eliezer Garsija-Rozado i Marijan Kombaldju + upoznali su predstavnike Komisije za zaštitu konkurencije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa aktuelnostima u radu francuskog tela za zaštitu konkurencije.

Ove godine teme su bile postupak oslobađanja ili umanjenja obaveze plaćanja novčanog iznosa mere zaštite konkurencije u praksi, pokajnički program, dogovaranje u postupcima javnih nabavki i procedure nenajavljenih uvidjajja.

Saradnja Francuske i Srbije u domenu politike zaštite konkurencije ostvaruje se u okviru procesa približavanja evropskoj praksi i zakonodavstvu.

Taj proces deo je ispunjavanja ekonomskog kriterijuma za evropske integracije, koji je definisan kao: „Održiva tržišna ekonomija i mogućnost suprotstavljanja pritisku konkurencije i zakonitostima tržišta u okviru Unije“.

Seminar je nastavak saradnje dve institucije, započete realizacijom prvog francusko-srpskog seminara o politici zaštite konkurencije u oktobru 2017. godine, navodi se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari