U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici krajem nedelje održana je Kardiološka sekcija Društva lekara Vojvodine-SLD, čiji je domaćin bila Opšta bolnica Sremska Mitrovica. Tema sastanka bila je „Akutni koronarni sindromi u osoba starije životne dobi“, a o ovoj problematici govorili su lekari specijalisti sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica kroz primere i preporuke vodiča kliničke prakse ESC.

S iskustvima Koronarne jedinice Opšte bolnice Sremska Mitrovica prisutne je upoznao dr Davor Penjašković. Prema istraživanjima tima lekara iz mitrovačke bolnice, vodeći uzrok smrti osoba starijih od 75 godina je upravo koronarna bolest, koja čini 80 odsto svih uzroka. Dr Penjašković je naglasio da najviše pacijenata dolazi po pozivu Službe hitne pomoći – oko 50 procenata, a najmanje samoinicijativno. Da bi stopa smrtnosti usled srčanih oboljenja bila što niža, važno je unapređivati zdravstvenu prosvećenost ove populacije, ali i znanja i veštine lekara u primarnom i sekundarnom nivou i razviti bolju komunikaciju sa tercijalnim ustanovama.

– Populacija starija od 75 godina je svojevrsni izazov kako u dijagnostičkom tako i u terapijskom smislu – zaključio je dr Penjašković.

U mitrovačkoj bolnici godišnje od srčanih bolesti leči se blizu 480 pacijenata starijih od 75 godina, od ukupno 630 pacijenata kod kojih je dijagnostikovana bolest srca. Nakon terapijskog lečenja u 83 odsto slučajeva pacijent se oporavi, dok je u 15,7 odsto slučajeva ishod smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari