U senovitom parku na obali Dunava u Velikom Gradištu je održana deveta po redu turistička manifestacija Pasuljijada „Gradištanac 2014“. Istočna Srbija je zbog prirodnih lepota, ekološki očuvane prirode, etničke i etnološke raznovrsnosti potencijalno velika i značajna za turističke manifestacije.

Gastronomska ponuda je sastavni deo turističke ponude ovog kraja a Veliko Gradište, sa svojim brendom pasuljem Gradištanem, postalo je sinonim ove turisitičke ali i gastronomske manifestacije. Samo u pet sela u ovoj opštini gaji se ovaj pasulj pa su Gradištanci odlučili da svima koji se odluče da ga seju dodele besplatno u cilju očuvanja zaštitnog znaka ovog podneblja. Vodeći se ovim načelom a u smislu približavanja nacionalne kuhinje kao dela turističke ponude, elemenata kulture i slike srpskog naroda, i ove godine Veliko Gradište je po deveti put bilo domaćin ljubiteljima naše nacionalne kuhinje.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković, koji je izjavio: -Oko kotlića nadmetale su se 73 ekipe. Šta bi drugi dali da imaju brend kao što je gradištanac, koj je poznat u celom svetu? U to ime opština Veliko Gradište odlučila je da u januaru pozove sve poljoprivrednike i dodeli bespovratna sredstva poljoprivrednicima koji žele da gaje pasulj „gradištanac“.

Prvo mesto u pripremanju pasulja pripalo je takmičarima iz Srednjeva, drugo iz Lazarevca a treće iz Petrovca na Mlavi kojima je nagrade uručio predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić. Kao posebnu atrakciju treba istaći tradicionalno pripremanje vojničkog pasulja uz učešće Vojske Srbije, garnizona iz Požarevca, koji je pripremio i besplatno podelio oko 500 porcija. Manifestaciju prate promocije autentičnih starih zanata, rukotvorina i proizvoda koji su bili izloženi na štandovima u gradskom parku. Vrsni kuvari oni iz naroda nadmetali su se kao majstori svog zanata u pripremanju pasulja kao tradicionalnog srpskog jela. Ovako pripremljen pasulj probali su na završnoj degustaciji praktično svi koji su te večeri bili u Gradskom parku.

Kako ni dobrog jela nema bez dobre muzike za veselu atmosferu pobrinuli se organizatori Kulturni centar iz Velikog Gradišta i gosti iz Rumunije tačnije kulturno umetničkog društva grada Rešice. Nastupio je i ansambl Vlastimir Pavlović Carevac iz Velikog Gradišta. Osim prepoznatljivih folklorinih tačaka nastupila je i plesna škola Bolero iz Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari