"Dobri duh": Održana promocija zbirke tekstova Denisa Kolundžije u Novom Sadu 1Denis Kolundžija (foto: privatna arhiva)

Danas je u 12 časova, u Novom Sadu u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, održana promocija zbirke tekstova nedavno preminulog novosadskog novinara i zamenika glavnog i odgovornog urednika Cenzolovke Denisa Kolundžije.

Zbirku tekstova Denisa Kolundžije pod nazivom „Denis Kolundžija, dobri duh“ priredio je njegov otac, takođe novinar, Dušan Kolundžija.

U prostorijama NDNV, okupilo se tridesetak ljudi, mahom Denisovih kolega novinara, prijatelja, kao i članovi porodice.

U intimnoj atmosferi, na jedan svečan i dostojanstven način, Denisova porodica, prijatelji i kolege su se prisećali onoga što je Denis Kolundžija radio, naglašavajući njegovu posvećenost novinarstvu, Vojvodini i radu sa mladim novinarima kroz Fondaciju „Slavko Ćuruvija“ i Cenzolovku.

Na promociji su govorili Denisov otac Dušan Kolundžija, predsednica NDNV Ana Lalić, Danica Đokić iz Fondacije „Slavko Ćuruvija“, Predrag Novković novinar VOICE i Denisov prijatelj i bivši političar Aleksandar Radonjić, takođe Denisov blizak prijatelj.

Danica Đokić je pričala o saradnji sa Denisom kroz rad u Cenzolovci i najavila da će stipendija za studente novinarstva koje dodeljuje Fondacija od ove godine nositi ime Denis Kolundžija.

"Dobri duh": Održana promocija zbirke tekstova Denisa Kolundžije u Novom Sadu 2
Foto: Una Grekulović

Denisov otac Dušan Kolundžija je rekao kako je ovu zbirku tekstova priredio kako bi iza Denisa ostao trag u vidu ove zbirke u nadi da će ona biti od pomoći mladim novinarima koji tek započinju karijeru.

Zbirka Denisovih tekstova uglavnom sadrži stare Denisove tekstove, kolumne i analize koji ne mogu da se pronađu na internetu jer su pisani pre digitalizacije.

Svi koji su prisustvovali promociji su dobili po jedan primerak zbirke tekstova „Denis Kolundžija, dobri duh“, a svaki primerak je denisov otac Dušan prisutnima uručivao uz napisanu posvetu.

"Dobri duh": Održana promocija zbirke tekstova Denisa Kolundžije u Novom Sadu 3
Foto: Una Grekulović

Iako su svi prisutni bili tužni zbog preranog odlaska Denisa Kolundžije, ipak je dostojanstvenost ono što je dominiralo ovim skupom, a to je ono što bi Denis sigurno zahtevao.

Denis Kolundžija preminuo je 21. januara 2024. godine.

Bio je zamenik glavnog i odgovornog urednika Cenzolovke. Za naš portal počeo je da piše 2016, da bi od 2017. godine bio uključen u sve aspekte rada našeg medija i Slavko Ćuruvija fondacije.

Pored Cenzolovke, pisao je za Autonomiju, VOICE , BIRN, Newsweek Srbija, Vreme, Građanski list, Dnevnik, Vojvodinu, Novosadski nedeljnik, Vojvođanski magazin, Kibic fenster, Café Vojvodina, a radio je i na novosadskom IN radiju i u televizijskoj Grinfild produkciji.

Autor je knjige „Višestranačka Skupština Vojvodine 1992-2012.“, objavljene oktobra 2012. godine.

Denis Kolundžija je rođen 1972. godine u Somboru. Iza sebe je ostavio suprugu Kseniju i sina Relju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari