Održana radionica „Građanska nauka“ u okviru projekta Erasmus+ 1Foto: Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

U Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković“ u Beogradu održana je radionica „Građanska nauka“ u okviru projekta Erasmus+: „Podrška građana principima otvorene nauke u visokom obrazovanju u zemljama Jugoistočne Evrope (CeOS_SE)“.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u Beogradu je jedan od partnera u Erasmus+ projektu CeOS_SE koji koordinira Asocijacija evropskih istraživačkih biblioteka – LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries), a finansira Evropska unija u periodu 01. januara 2022 – 31. decembra 2024. godine.

Fokus radionice bio je upoznavanje polaznika sa konceptom građanske nauke, promovisanje principa otvorene i građanske nauke, kao i primeni ovog koncepta na konkretnim primerima.

Radionicu su otvorili direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, prof. dr Aleksandar i Jerkov i doc. dr Adam Sofronijević, koordinator projekta CeOS_SE. Projekat CeOS_SE predstavile su bibliotekari savetnici dr Aleksandra Trtovac i Nataša Dakić iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Poseban deo radionice bio je posvećen iskustvima u domenu građanske nauke koje sprovodi Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“, koje se udruženje građana iz Beograda, bavi istraživanjem porekla prezimena, rodova, a u širem smislu i porekla našeg naroda u celini.

Društvo je osnovano 2012. godine i za poslednjih devet godina pokrenulo je više poduhvata od nacionalnog značaja.

U okviru radionice o građanskoj nauci, članovi Društva „Poreklo“ Branko Todorović i Dragan Obrenović posebno su izložili teme o istraživanjima u kontekstu građanske nauke koja se u prvom redu odnose na srpski DNK.

Događaju su prisustvovali zainteresovani građani, bibliotekari, istraživači i studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari