U ogranizaciji Bošnjačkog savjeta Crne Gore, u Plavu je održana trodnevna, peta po redu manifestacija pod nazivom “Sehara bošnjačke kulture”. U prepunoj sali Centra za kulturu u Plavu, manifestacija je počela izložbom slika Hilmije Ćatovića i bogatim muzičkim repertoarom Pljevaljskih i Plavskih tamburaša i horom “Ašik Junuz” iz Novog Pazara.


U glavnom holu Centra za kulturu, izložbu slika je otvorio Ferid Muhić, profesor na Filozofskom fakultetu u Skoplju. „Gledati lice svijeta kroz pejzaž, na način kako ga gleda Hilmija Ćatović, to je gledati ono neprolazno u nama. Sami prolazni neprolazno znamo, sami nesavršeni, svjesni smo savršenstva. Ove slike su zapisi ljudskog razgovora sa svijetom, sa vječnošću. Želim da u ovim slikama uživate i vidite onu liniju, putanju, koja pokazuje da tamo kad se negdje iza brda stigne, više se nećemo osvrtati, jer ono što se tamo vidi izbrisaće sve ono što smo do tada vidjeli”, između ostalog rekao je Muhić.

Otvarajući manifestaciju i obraćajući se prisutnima prof. dr. Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore je ukratko predstavio ulogu i aktivnosti Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, nacionalni savjeti, u okviru nadležnosti koje predviđa zakon, predstavlja i zastupa manjine i podnosi predloge državnim organima, organima lokalne uprave i javnim službama za unapređenje prava manjina i njihovih pripadnika. Savjeti takođe učestvuju u planiranju i osnivanju vaspitno-obrazovnih institucija, daju mišljenje na programe koji izražavaju posebnost manjina, predlaže upis određenog broja studenata na Univerzitetu Crne Gore, pokreće inicijativu za izmjenu propisa i drugih akata kojima se uređuju prava pripadnika manjina. „Jako smo nezadovoljni nivoom finansijske podrške rada ne samo Savjeta koji je zakonski definisan, nego i podrškom koju uopšte dobivaju bošnjačke organizacije i projekti od interesa za ovu etničku zajednicu. Za organizaciju ove manifestacije dobili smo svega pet hiljada evra, ili 50 evra po učesniku. Ovih dana je objavljen podatak da Bošnjaka zaposlenih u državnoj upravi ima tek 1,42 odsto, iako činimo 7,7 odsto stanovništva Crne Gore“, između ostalog rekao je Rastoder.

Zaslužnim pojedincima su uručeni prigodni pokloni Bošnjačkog savjeta, a prisutnima su se obratili reis IZ u CG Rifat ef. Fejzić i ministar u Vladi CG Rafet Husović. U okviru manifestacije, posebnu pažnju su privukle dvije teme, od kojih je prva “Kako do opštine Gusinje”, čiji je moderator bio dr. Rusmin Laličić, predsjednik MZ Gusinje, a druga je “Popis Bošnjaka Crne Gore 2011”, čiji je moderator bio Ervin Spahić. Na manifestaciji je promovisan i poslednji realizovani projekat Bošnjačkog savjeta “Ispod vela zaborava” autora Ibiša Kujevića, a projekat se satoji iz više od sedam sati video materijala o Bošnjačkoj tradiciji, istoriji i kulturi iz svih gradova u Sandžaku, od Pljevalja do Tutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari