Identitet jednog naroda čine i njegovi običaji, igre, pesma i instrumenti i u nameri da očuvaju etnobaštinu ovoga kraja prošle su godine u Rudnoj Glavi, najvećem selu majdanpečke opštine pokrenuli revijalnu smotru Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava. Godinu dana bilo je dovoljno da istomišljenike u ideji negovanja narodnog blaga pronađu u brojnim kulturno-umetničkim društvima u opštinama u okruženju, kao i u Vojvodini.

Identitet jednog naroda čine i njegovi običaji, igre, pesma i instrumenti i u nameri da očuvaju etnobaštinu ovoga kraja prošle su godine u Rudnoj Glavi, najvećem selu majdanpečke opštine pokrenuli revijalnu smotru Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava. Godinu dana bilo je dovoljno da istomišljenike u ideji negovanja narodnog blaga pronađu u brojnim kulturno-umetničkim društvima u opštinama u okruženju, kao i u Vojvodini. Kulturno-umetničko društvo Veseli Banaćani stiglo je u Rudnu Glavu iz Zrenjanina, a osim njih ovde su kao reprezenti svojih sredina bili i folklorni ansambli iz Krepoljina, Urovice, Osnića, Oštrelja, Jasikova i Mišljenovca.
– Posebno mi je drago što je među izvođačima bilo mnogo mladog sveta, čak i dece predškolskog uzrasta što daje nadu da će narodna baština po kojoj se prepoznajemo biti sačuvana i za generacije koje dolaze – kaže Živorad Bogdanović, predsednik KUD Rudna Glava koje je organizovalo ovu manifestaciju.
Srpske, vlaške i igre iz Banata uz svirku gajdi obeležile su drugu revijalnu smotru folklora Sačuvajmo gajde i stare ige od zaborava čiji je tročasovni program s pažnjom pratilo više stotina gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari