Tradicionalna manifestacija „Žetelački dani“, koja se, od 22. do 25. jula, održala u pančevačkom naselju Vojlovica, čiji su žitelji uglavnom Slovaci i Mađari, posetio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

„Vojlovica organizacijom ovih žetvenih svečanosti doprinosi i razvijanju i održanju manifestacija kao vojvođanskog brenda. Pokrajinska vlada je višegodišnjim podržavanjem ovakvih manifestacija doprinela tome da u Pokrajini danas ima preko 1.200 manifestacija koje predstavljaju jedinstven brend Vojvodine“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

Ovu manifestaciju, koja se održava već 21. put, organizovalo je Slovačko kulturno prosvetno društvo ,,Đetvan“. Trećeg dana manifestacije održana je izložba proizvoda od žita, tradicionalnih specijaliteta, rukotvorina udruženja građana iz Pančeva, Kovačice, Padine, Aradaca, Dolova, Jabuke, Ivanova i Skorenovca.

Vasin se sastao se i sa predstavnicima Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron“, predstavnicima Slovačke evangeličke crkve, Reformatske crkve, kao i gostima iz Transilvanije iz mesta Madefalva, odakle vode poreklo Mađari koji žive u Pančevu, odnosno odakle je potekla istorija Bukovinskih Sekelj Mađara.

U razgovoru je izneto da će se u toku nedelje u Mađarskoj potpisati projekat po kom se finansira kupovina kuće i izgradnja etno kuće autentičnog izgleda – kuće Bukovinskih Sekelj Mađara. Ovo je ideja na kojoj se radi od 2008. godine. Poseta je obuhvatila i prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva i etno kuće Slovačkog kulturno prosvetnog društvo, „Đetvan“, gde se nakon otvaranja održao i kulturno-umetnički program.

Ovom prilikom, Vasin je potvrdio koliko je važno da se baština Mađara i Slovaka u ovoj sredini sačuva i istakao da u tome važno mesto imaju projekti izgradnje i opremanja etno kuća. Vasin je obišao i mesni odbor Matice slovačke u Srbiji, gde je u toku škola za decu za pripremanje tradicionalnih slovačkih kifli i bazar rukotvorina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari