Poljoprivredna škola u Bukovu pored Negotina u kojoj su postojali smerovi voćarstvo i vinogradarstvo, otvorena je inače krajem devetnaestog veka, i zahvaljujući njoj ovaj kraj je iznedrio čuvene kalemare.

Među najpoznatijima su kalemari iz Karbulova, sela u Negotinskoj krajini koju osim tradicije odlikuje i voćarska proizvodnja vredna poštovanja. Očekivani sled događaja je i osnivanje udruženja „Voćar“, u kome se pre nekoliko godina okupilo tridesetak proizvođača, mahom jabuke, a ovo udruženje pomoglo im je da izađu iz anonimnosti i pronađu bolje mesto na tržištu. U tom cilju „Voćar“ već nekoliko godina zaredom organizuje privredno-kulturnu manifestaciju „Dani jabuke – Karbulovo 2013“, na kojoj proizvođači jabuke mogu da od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti saznaju novine koje preporučuje nauka i razmene iskustva.

– Karbulovo je oduvek poznato po proizvodnji voća, ali su se poljoprivrednici iz ovog sela poslednjih godina pročuli po proizvodnji jabuka. Trenutno u ataru ovog sela pod jabukom ima 50 hektara, a godišnji rod iznosi oko 100 vagona izuzetno kvalitetnih jabuka, od kojih polovina završi na inostranom tržištu, najviše u Azerbejdžanu i Rusiji – istakao je predsednik udruženja „Voćar“ iz Karbulova Slavoljub Stanković, govoreći na svečanosti otvaranja manifestacije posvećene jabukama.

Ovogodišnje „Dane jabuke – Karbulovo 2013“ otvorio je zamenik predsednika opštine Dragoljub Đorđević, koji je podsetio okupljene voćare da posao koji uspešno razvijaju predstavlja dokaz da je perspektiva Negotinske Krajine upravo u korišćenju prirodnih potencijala.

– To je i velika razvojna šansa, ali i prilika za zapošljavanje mladih i njihov povratak na selo. A to će se dogoditi onda kada ta proizvodnja bude isplativa, stabilna i perspektivna. Zbog toga ćemo mi iz lokalne vlasti uvek podržavati vaše napore da postignete bolje rezultate i tako svojim porodicama omogućite kvalitetnije uslove za život i rad – istakao je Dragoljub Đorđević.

O novim tehnologijama i sortimentu u proizvodnji jabuke učesnicima karbulovske privredno-kulturne manifestacije govorio je profesor dr Zoran Keserović sa odseka za voćarstvo, novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, naglašavajući značaj protivgradnih mreža, udruživanja proizvođača, kao i izgradnje savremene hladnjače za skladištenje ovog voća.

– Ovaj kraj ima izuzetne uslove za proizvodnju jabuke i taj potencijal treba iskoristiti. Jabuka je ove godine izuzetno rodila, ali da bi postigli još bolju zaradu, neophodno je da se udružite i u saradnji sa lokalnom samoupravom izgradite savremenu hladnjaču – smatra dr Zoran Keserović. Pored profesora Keserovića, na „Danima jabuke“ predavači su bili i stručnjaci

„Agromarketa“ i „Agrocentra“, kao i poljoprivredne savetodavne službe. Ovogodišnja manifestacija u Karbulovu posvećena jabuci održana je pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, a za kulturni program bilo je zaduženo KUD „Karbulovo“ iz Karbulova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari