U Bosni i Hercegovini juče su održani lokalni izbori na kojima su građani birali 135 načelnika opština i pet gradonačelnika. U Republici Srpskoj se biralo 58 opštinskih skupština, pet skupština gradova, u Federaciji BiH 78 opštinskih veća. Na jučerašnjim izborima glasalo se i za poslanike u Skupštini distrikta Brčko.

U izbornoj utakmici učestvovalo je 383 politička subjekta, odnosno 30.351 kandidat. Za lokalne izbore u BiH ukupno je upisano 3.144.296 birača.

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić izjavio je da je izlaznost birača do 11 sati bila zadovoljavajuća i viša od na prošlim izborima, to jest da je iznosila 18,23 posto. On je dodao da je komisija dobila devet prigovora o kršenju izborne tišine, o čemu će se razmatrati naknadno i doneti odluka o sankcijama. Portparolka Centralne izborne komisije BiH (CIK) Maksida Pirić je kazala da je za nadgledanje lokalnih izbora u BiH akreditovano 1.296 posmatrača, da je i osam međunarodnih organizacija akreditovalo 26 posmatrača, a da izbore posmatraju i predstavnici 46 udruženja građana. Posmatrače su akreditovali i delegacija EU u BiH, Savet Evrope, kao i brojne ambasade u Sarajevu.

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je u Istočnom Sarajevu da očekuje da posle lokalnih izbora politički lideri nastave da rade na ekonomskim i ostalim pitanjima kako bi se BiH mogla brže kretati ka evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari