Održano prvo suđenje otkad je Koluvija pušten iz pritvora 1Foto: Vuk Jeremić

Predrag Koluvija, prvookrivljeni u postupku Jovanjica danas je prvi put ušao na glavna vrata zgrade Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu gde se njemu i njegovim saradnicima sudi zbog neovlašene proizvodnje 1,6 tone kanabisa.

Na današnjem glavnom pretresu saslušan je svedok tužilaštva Branimir Melentijević, vlasnik privrednog društva „Sfera“ koja se bavi proizvodnjom piva. On je istakao da je njegova firma proizvodila organsko pivo od industrijske konoplje i da je u tu svrhu kupovala seme sorte Fedora 17 iz Francuske.

Kako su kupili veću količinu od potrebne, precizirao je svedok, oni su seme prodavali drugim klijentima, među kojima je bila i privredno društvo Jovanjica. Melentijević je istakao da je Jovanjici prodato 50 kilograma semena industrijske konoplje, dodajući da je isto imalo ispod zakonom dozvoljenog udela psihoaktivne sustance THC-a koji iznosi 0,03 odsto.

Zora Dobričanin Nikodijević, koja zastupa Predraga Koluviju, nakon suđenja je izjavila da su neosnovane optužbe da odbrana opstruiše postupak i da „svi dokazi u spisima predmeta odbrani idu u korist“. Upitana o postupku Jovanjica 2 u kom je za sutra zakazano pripremno ročište Nikodijević je istakla da ništa ne zna o tom predmetu, dodajući da sumnja da će doći do spajanja ova dva sudska postupka.

„Ne mogu se spajati postupci u različitim fazama. Ja ni ne razumem taj veštački konstrukt Jovanjica 2. Da tužilaštvo ima dokaza u ovom postupku ne bi ni pokretalo taj postupak“, kazala je Dobričanin Nikodijević. Podsetimo, Predrag Koluvija je otkazao punomoćje svojim braniocima u predmetu Jovanjica 2, ali ga isti advokatski tim zastupa u postupku Jovanjica 1.

Današnji glavni pretres prvi je u kojem Predrag Koluvija nije u sudnicu prebačen iz pritovora, pošto mu je Apelacioni sud u Beogradu nedavno odredio meru zabrane napuštanja doma uz elektronski nadzor. Koluvija je u pritvoru bio od hapšenja u novembru 2019. godine, gde je sačekao i početak sudskog postupka u oktobru naredne godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Koluviju da je kao vođa organizovane kriminalne grupe neovlašćeno proizveo i pustio u promet 1,6 tona kanabisa.

Koluvija, kao i ostalih devet okrivljenih, negirali su krivicu insistirajući da se na imanju Jovanjica proizvodila isključivo industrijska konoplja, za šta su imali sve neophodne dozvole. Koluvija je čak, iznoseći odbranu, optužio policiju da je nakon njegovog hapšenja proizvela kanabis na imanju, kako bi imala dokaze neophodne za osuđujuću presudu.

Paralelno, tužilaštvo je pokrenulo istragu akcije obezbeđivanja operacije proizvodnje kanabisa, koja je rezultirala optužnicom kolokvijalno nazvanom Jovanjica 2. Optužnica tereti nekoliko pripadnika policije, civilnih i vojnih obaveštajnih službi. Ovaj predmet već mesecima stoji u mestu pošto je pripremno ročište odlagano više puta. Naredni pokušaj da počne da se sudi u ovom predmetu zakazan je za danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari