„Tehnološke inovacije za održivu proizvodnju energije“ bila je tema dvodnevne Međunarodne konferencije, koju je prošle nedelje u naučnom centru „Domus“ u Viminacijumu organizovala fondacija „Dana“ u saradnji sa Visokom tehničkom školom strukovnih studija iz Požarevca i uz finansijsku pomoć „Centralno Evropske Inicijative“.

Cilj konferencije je upoznavanje lokalnog stanovništva i lokalnih stratega sa neophodnošću stvaranja nove energetske kulture usmerene na štednju i korišćenje obnovljivih izvora energije. Pored domaćih stručnjaka i izlagača na konferenciji su učestvovali i stručnjaci iz zemalja našeg Regiona.

Na svečanosti otvaranja Međunarodne konferencije učesnike je najpre pozdravio Radomir Mihajlović, član Gradskog veća Požarevca, koji je istakao da ovaj kraj ima resurse za proizvodnju obnovljive energije i da se u tom pravcu čine određeni koraci grada Požarevca, koji su pre svega usmereni na iskorišćenje potencijala biomase. Vladan Đulaković, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Požarevca, ukazao je na potrebu smanjenja potrošnje energije kao i na potrebu dinamičnijeg razvoja zelenih tehnologija u našem okruženju.

Tanja Stojanović, šef Odseka za obnovljive izvore enegije u Ministrarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ocenila je da su održivi razvoj i korišćenje obnovljivih izvora enegije imperativi današnjice. Stojanovićeva je istakla da je cilj Ministarstva da do 2020. godine imamo ukupno 27 procenata učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije što će svakako pozitivno uticati i na zaštitu životne sredine. Napravljen je i nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije koji će biti usvojen do sredine godine a intezivno se radi i na stvaranju drugih uslova koji treba da doprinesu bržem razvoju ovog sektora.

Ispred Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ prisutne je pozdravio Dragan Živić, direktor Termoelektrane „Kostolac B“, koji je ovom prilikom rekao da se u termoelektranama u Kostolcu proizvede oko šest milijardi kilovat časova električne energije i iskopa oko 9 miliona tona uglja godišnje i da je u poslednjih nekoliko godina uloženo dosta sredstava u zaštitu životne sredine. To se pre svega odnosi na smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, izgradnju savremenog pepelišta i rekultivaciju degradiranih površina usled rada rudarske mehanizacije.

Učenici i studenti imali su priliku i da se na licu mesta upoznaju sa površinskom eksploatacijom uglja i proizvodnjom električne energije u kostolačkoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari