Zajednički program UN Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja sprovodi se u Srbiji u saradnji sa Ministarstvima ekonomije i regionalnog razvoja i poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije.

Sredstva za implementaciju uspešnih predloga projekata obezbedio je Fond za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja Vlade Kraljevine Španije. Cilj projekta koji se sprovodi u 19 opština u četiri pilot regiona Srbije – centralna Srbija, Donje Podunavlje, južni Banat i istočna Srbija, jeste diverisifikacija ruralne ekonomije kroz turizam. Ključne aktivnosti programa Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja su kreiranje Nacionalnog master plana za razvoj ruralnog turizma i razvijanje Nacionalnog ruralnog programa, pružanje smernica za javne investicije i podsticanje inicijativa usmerenih na stvaranje nacionalnih i međunarodnih partnerstava javnog, privatnog i civilnog sektora, jačanje kapaciteta preduzetnika u ruralnom turizmu, organizacija za upravljanje turizmom i NVO-a i promovisanje inovativnih razvojnih pristupa kroz lokalne akcione grupe i turstičke organizacije gde će se posebna podrška dati loklanim projektima kroz zajednički UN fond za održivi ruralni turizam.

Zajednički program počeo je u decembru 2009. godine i trajaće do juna 2012.godine

Sajam turizma

Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu na štandu Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja predstavljeni su projekti iz turizma koji na različitim područjima u Srbiji preko svojih projektnih aktivnosti doprinose osnaživanju ekonomskog i regionalnog razvoja , kao i aktera turističke industrije. Priliku da predstavi projekat Asocijacije za razvoj Kladova Unapređenje ekološke svesti i postojeće infrastrukture u delu NP Đerdap koji je uspešno realizovan u 2011. godini, imao je Predrag Petrić iz ARK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari