Odsek za medijske studije u Novom Sadu proslavio 20 godina: "Velika je privilegija raditi sa mladim kolegama koji u novinarskom radu brane čast medijske slobode" 1Foto: Privatna arhiva

Odsek za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležio je danas dvadeset godina rada.

Do sada je više od 1.500 studenata prošlo kroz ovaj program.

Šefica Odseka za medijske studije Smiljana Milinkov pozdavila je okupljene u svečanoj sali i osvrnula se na proteklih 20 godina rada.

„Citiraću profesora Dimitrija Boarova da Odsek ostaje u dobrim rukama. Kada to kažem, mislim na naše nekadašnje studente, sadašnje asistente i kolege koji brane čast profesije i danas rade na fakultetu – Norberta Šinkovića, Sanju Kljajić, Stefani Šovanec, Kseniju Pavkov i sada već docenta Stefana Janjića. Velika je privilegija raditi sa mladim kolegama koji u novinarskom radu brane čast medijske slobode, a u fakultetskoj zajednici pored istraživačkih i naučnih doprinosa, vrlo predano štite integritet i akademsku čestitost“, navela je ona.

Dodala je da najveću smisao radu Odseka svakako daju studentkinje i studenti, kako oni aktuelni, tako i nekadašnji, čiji rad u medijima sa zadovoljstvom prati.

Na svečanosti se obratio i dekan Filozofskog fakulteta Milivoj Alanović i poželeo Odseku za medijske studije uspeh u daljem radu.

On je rekao da je fakultet „stariji i veći od svih nas“ i da je današnji dan i početak obeležavanja 70 godina od osnivanja Filozofskog fakulteta. Takođe, osvrt na 20 godina medijskog studijskog programa dao je i Petar Subotin, prvi diplomirani novinar na ovim studijama, ali i Tijana Petrović, prva diplomirana komunikološkinja na studijama Komunikologije i odnosa s javnošću.

Kao deo programa usledio je razgovor o važnosti obrazovanja za novinarsku profesiju, sa gostovanjem novinara iz različitih redakcija, koji su nekada studirali upravo na Odseku za medijske studije.

O važnima temama za novinarstvo diskutovali su Nataša Kovačev iz Euronews Srbija, Teodora Ćurčić iz CINS-a, Zoran Strika sa Radija 021 i Lazar Čovs iz redakcije BBC na srpskom.

Tokom svečanosti, Odsek je uručio zahvalnicu studentskoj organizaciji STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) za „posvećenost, hrabrost i doslednost“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari