Plakati u centru Beograda sa porukom zahvalnosti Ratku Mladiću za Srebrenicu na dan genocida u Srebrenici, nasilje prema „Ženama u crnom“ u Valjevu, prećutkivanje činjenica o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i šture medijske vesti, šalju poruku svetu da je Srbija ukopana u politiku poricanja kad je reč o ratu na prostoru bivše Jugoslaviji.

Poruke koje slave zločince uz odsustvo obeležavanja ove godišnjice u Srbiji, bacaju senku na sva dosadašnja izvinjenja zvaničnog Beograda povodom zločina koje su počinile srpske snage devedesetih, saopštio je juče Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

U saopštenju se podseća „da se organizacije civilnog društva već se godinama bore da 11. jul zvanično postane Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali se vlasti tome uporno opiru, a ni parlamentarna opozicija ne pokazuje inicijativu da se otvori novo poglavlje evropske istorije u kome će se sa poštovanjem odnositi prema žrtvama genocida. “Umesto toga u javnom diskursu vlada gotovo isto odsustvo saosećanja sa žrtvama kao i u julu 1995. godine. Ako se izuzme rekacija i javni protest nekoliko organizacija civilnog društva i formalno-prigodne vesti u medijima, 19- godišnijica genocida u Srbiji je praktično prećutana.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari