Čovek uvek očekuje ovako nešto, a moje očekivanje trajalo je ceo život. Još uvek sam izuzetno uzbuđen i teško mi je. Od mene je ostala senka, a treba skupiti snagu da nastavim život koji je odavno izgubio smisao, kaže Vučko Manojlović (66), koga je prošle sedmice pomilovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, da bi zatim bio pušten na slobodu. Manojlović je 27 godina proveo u zatvoru zbog otmice i ubistva zamenika okružnog javnog tužioca u Leskovcu Dragomira Krstića, od kojih je preko 16 godina čekao na izvršenje smrtne kazne.


– Prošao sam golgotu. Nosio sam se mišlju i da prekratim takav život, ali sam od toga definitivno odustao 1993, kada mi je u posetu došao patrijarh Pavle. Sada bi trebalo da nastavim ovo što mi je ostalo od života. Vozač sam po struci i naravno – nemam posao, a ni neke druge izvore prihoda. Ne znam od čega ću živeti. Imam samo tu kuću u Nišu i ništa više. Sestre mi žive u Leskovcu, a svi rođaci još su stariji od mene. Jedini smisao mog budućeg života, i moja životna misija, biće da se odužim ljudima koji su se zalagali za moje oslobođenje, koji su imali poverenja u mene i bili plemeniti – kaže Manojlović za Danas.

Manojlović ponavlja da se „oseća odgovornim“ za smrt zamenika tužioca Krstića, ali samo zato što je „izazvao tragični događaj“, a ne i zato što ga je ubio.

– Nemoguće je da se neko pretvara 33 godine – kaže Manojlović, podsećajući da je uvek tvrdio da nije ubica i da je osuđen nepravedno. Manojlović je uvek navodio da je 24. decembra 1984. godine oteo Krstića da bi mu objasnio da nije izvršio krivično delo silovanja, za koje je prethodno osuđen na pet godina zatvora, a da je zamenik tužioca poginuo u policijskoj pucnjavi, kojom je „zasut“ Manojlovićev automobil.

Okružni sud u Nišu ga je, međutim, 1985. osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina, jer je, kako je navedeno, odmah po izlasku iz zatvora, u kojem je izdržavao kaznu zbog silovanja, u nameri da se osveti svirepo ubio Krstića, a pokušao da likvidira istražnog sudiju Bratislava Gavrilovića i pripremao ubistvo sudije Mladena Jankovića. Sva trojica učestvovala su u sudskom procesu u leskovačkom Okružnom sudu pred kojim je Manojlović odgovarao za silovanje.

Vrhovni sud Srbije je 1986. godine ovu kaznu preinačio u smrtnu. Duže od 16 godina Manojlović je čekao na njeno izvršenje u „ćeliji smrti“ niškog KPZ-a, četiri i po godine proveo je „u lancima“ i postao je „najpoznatiji osuđenik na smrt u Srbiji“. Od nadležnih državnih organa sedam puta lično je zatražio izvršenje smrtne kazne. Predsednik Srbije Milan Milutinović mu je smrtnu kaznu zamenio kaznom zatvora od 40 godina ukazom o pomilovanju koji je doneo po službenoj dužnosti. Manojlović je prvi put odlučio da sam podnese molbu za pomilovanje krajem 2004. godine. Molba je predata tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a na nju nije stigao nikakav odgovor.

Iz zatvora u penziju?

– Vučko Manojlović ima godine radnog staža, tako da ćemo nastojati da mu izdejstvujemo penziju. Zahvalni smo predsedniku Nikoliću na pomilovanju, koje je ipak neka vrsta satisfakcije za Manojlovića. U njegovom slučaju je od samog početka bilo mnogo nezakonitosti, kao i kršenja Ustava i međunarodnih akata. Suđeno mu je, recimo, dok je bio polumrtav, sa devet rana od metaka, u teškim bolovima i pod teškim lekovima. „Pomilovanje“ predsednika Milutinovića bilo je neustavno, jer Manojlovićeva kazna nije smela da bude preinačena na 40 već na 20 godina, koliko je iznosila maksimalna zakonska kazna u vreme izvršenja krivičnog dela. Da je tada zakon primenjen pravilno, a ne retroaktivno, Manojlović je trebalo da bude na slobodi još od 2002. godine, što automatski znači da je nezakonito zatvoren duže od deset godina – kaže za Danas Manojlovićeva advokatica Tanja Minčić Marković.

Surov svet

– Ja jesam za ovo vreme čitao novine i gledao televizor, a u poslednje vreme sam mogao i da izađem u grad. Ali, sada je sve drugačije. Kao da sam došao u jedan drugi svet. Kompjuteri, mobilni telefoni, sve! Surov svet – kaže Vučko Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari