Odvodnjavanje na kostolačkim ugljenokopima, kao preduslov eksploatacije goriva, uvek je bio među prioritetima ukupnog funkcionisanja čitave Kompanije. Inače, u rudarskom sektoru Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, pored svakodnevnih, manjih tekućih problema u proizvodnom procesu, došlo je i do iznenadnog kvara reduktora radnog točka na bageru „SRs 2000“, koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja zbog čega je ovaj sistem ušao u prevremeni remont.


Osnovnom rudarskom mehanizacijom na kopu „Drmno“ dnevno se otkopa oko 100.000 kubnih metara jalovine i između 15 do 20.000 tona uglja, što zavisi od potreba termoenergetskih kapaciteta, ali i zahteva šireg tržišta za komadnim ugljem, koji se izdvaja na postrojenjima drobilane. Zbog revitalizacije jednog termoenergetskog kapaciteta u Termoelektrani „Kostolac B“, snage 350 megavata, dnevna proizvodnja uglja smanjena je za jednu trećinu. Drugim rečima, proizvodnja uglja je „relaksirana“, što ide na ruku službama održavanja koje sada imaju znatno više vremena za otklanjanje uočenih nedostataka i realizaciju poslova predviđenih preventivnim održavanjem mehanizacije angažovane u sklopu ugljenog sistema kopa „Drmno“.

Kao jedan od prioritetnih problema u Direkciji za proizvodnju uglja apostrofiraju pitanje odvodnjavanja na Površinskom kopu „Drmno“. Prema rečima Gorana Horvata, direktora Direkcije za proizvodnju uglja, odvodnjavanje kopa „Drmno“, kako ispred fronta radova, tako i duž zapadne i jugozapadne granice kopa, znatno kasni u odnosu na dinamiku odvodnjavanja, ali zakašnjenja su evidentna i u pogledu izgradnje novih objekata za odvodnjavanje kopa. Za prevazilaženje problema, prema njegovom mišljenju, neophodno je što pre završiti geološko – istražne radove duž druge deonice vodonepropusnog ekrana. Radovi na ovim poslovima stoje od maja prošle godine, jer nema privremenih dozvola za ulazak u posed itd. Zoran Vuković, direktor Direkcije za unapređenje proizvodnje, ocenio je da izgradnja nove linije bunara, „LC 14“ za predodvodnjavanje kopa „Drmno“ kasni i to iz više razloga: eksproprijacija, nepostojanje pristupnih puteva, otvoreno pitanje filterskih konstrukcija i cevi. Pored ove linije bunara za dubinsko predodvodnjavanje Površinskog kopa „Drmno“ u ovoj godini planirana je izgradnja još jedne baraže bunara u sklopu projekta izgradnje „LC 15“ linije za dubinsko predodvodnjavanje. Obzirom na značaj pitanja odvodnjavanja za odvijanje proizvodnog procesa na kopu „Drmno“, ali i dinamiku njegovog napredovanja posmatrano iz ugla budućih proizvodnih zahteva i potreba, po ovom pitanju biće organizovan sastanak uz učešće svih subjekata na kome će se analizirati uočeni problemi vezani za odvodnjavanje sa predlogom mera i aktivnosti kojima treba otkloniti rizike po nesmetano odvijanje proizvodnog procesa i realizaciju proizvodnih planova. Tom prilikom razgovaraće se i o strategiji odvodnjavanja za ovu i narednu godinu.

Kada je reč o proizvodnji komadnog uglja u ovoj godinu treba reći da je planom predviđeno da se za industrijsku i široku potrošnju izdvoji oko 200.000 tona komadnog uglja od čega je oko 50 do 60.000 tona namenjeno za potrebe zaposlenih PD „TE – KO Kostolac“.

Kao jedan od ozbiljnih problema, direktor Direkcije za proizvodnju uglja, naveo je i podatak da je nakon poslednjeg lekarskog pregleda 26 radnika sa PK „Drmno“ proglašeno nesposobnim za rad na radnim mestima na koje su rešenjem trenutno raspoređeni. Kada se ovom broju pridodaju i radnici koji su već ranije proglašeni nesposobnim za rad na određenim radnim mestima, dolazi se do podatka da je više od četrdeset radnika nesposobno za rad na postojećim radnim mestima. Kako je sužena mogućnost njihovog raspoređivanja na druga, takozvana lakša radna mesta na kopu, jer su ona uglavnom popunjena, postavlja se pitanje kako rešiti ovaj problem. Obzirom na značaj, težinu i složenost ovog problema biće neophodno organizovati zajednički sastanak, uz učešće svih stručnih službi Privrednog društva „TE – KO Kostolac“, kako bi se pronašla adekvatna i najcelishodnija rešenja po ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari