Proteklog vikenda u Pljevljima je osnovano Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista ove opštine. Za predsjednika je izabran Goran Čavić, a potpredsjednica je Emina Salihović. Iako postoji već jedno Udruženje boraca NOR-a, Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Pljevlja, ne želi da se njegovo osnivanje dovodi u vezu sa revanšizmom ili netrpeljivošću prema postojećem udruženju, naglasio je u svom obraćanju član inicijativnog odbora novoformiranog Asim Dešević.

– Savjest nam nalaže da se odvojimo od onih koji na slavnoj ideji i velikoj pobjedi, danas neprihvatljivo, niz godina rade za političke interese onih koji svojim djelovanjem u kontinuitetu degradiraju ovu veliku i civilizacijski prihvaćenu ideju i koji su svojim činjenjem doveli do umanjenja vrijednosti ideala boraca NOR-a i antifašizma. Tim prije što se radi o ljudima koji negiraju i samu državnost zemlje u kojoj žive, ne poštuju njene simbole, zastavu, himnu i grb, i snažno i nedopustivo rade protiv sopstvene države, a time i protiv naših interesa, kazao je Dešević.

Na veoma posjećenoj osnivačkoj skupštini u sali SO-e, pored Organizacionog odbora bio je prisutan i veliki broj građana, koji su svojim prisustvom dali podršku osnivanju ovakvog udruženja. Udruženje je osnovano kao nepartijska, antifašistička, nestranačka organizacija učesnika NOR-a, poštovalaca tradicije NOR-a kao i antifašista koji prihvataju statut SUBNORA Crne Gore, u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore. Na osnivačkoj skupštini su pored ostalih posebno pozdravljeni gosti: Đurović Mitov Dragan, sekretar SUBNORA Crne Gore, Tarik Gadžović, predsjednik Skupštine opštine Pljevlja, Ljubiša Ćurčić, potpredsjednik opštine Pljevlja i Predrag Tanjević, načelnik pljevaljske policije. Na osnivačkoj skupštini usvojen je Statut organizacije, izabran opštinski odbor, a Udruženje je pozvalo sve slobodarski nastrojene građane Pljevalja da, bez razlike na vjeroispovijest, naciju i politički stav, daju doprinos u njegovanju uspomena i sjećanja na ovaj slavni dio istorije Crne Gore. „Pozivamo sve ljude sa antifašističkim ubjeđenjima da nam se pridruže i da na antifašizmu kao kamenu temeljcu savremene Evrope gradimo i naše društvo“, ističu u ovom Udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari