Odzvonilo šalterima i dugim redovima 1

U Novoj godini za građane Šapca, prvima u Srbiji, na usluzi je E-pisarnica. Pomoću pin koda, građani od kuće, na adresu webpisarnica.sabac.org mogu pratiti tok realizacije svoga predmeta, odnosno mogu dobiti oko 190 različitih dokumenata koji su dosad dobijali na šalteru Gradske uprave.

Na ovaj način građanima se štedi vreme i novac, jer će zaposleni u Gradskoj upravi po službenoj dužnosti pribavljati dokumenta.

Na jedinstvenom šalteru i u svim mesnim zajednicama, pored predaje zahteva mogu dobiti informacije o stanju poreskog duga i uvid u karticu svojih poreskih obaveza. Matična služba već ranije počela je sa primenom elektronskog prijavljivanja novorođenčadi. Šapčanke u porodilištu mogu obaviti prijavu rođenja, prebivališta i zdravstvene zaštite za bebu, a izvod iz matične knjige rođenih dostavlja se na kućnu adresu.

U 38 mesnih kancelarija u šabačkim selima mogu se obaviti svi administrativni poslovi iz nadležnosti Gradske uprave. U bilo kojoj mesnoj kancelariji može se dobiti izvod iz matične knjige rođenih, umrlih, venčanih ili uverenje o državljanstvu, bez obzira na mesto rođenja i prebivalište. Takođe, ova dokumenta mogu se dobiti i u bilo kom drugom gradu Srbije, jer su matične knjige Grada Šapca prevedene u elektronski oblik i nalaze se u Centralnom sistemu Republike Srbije. U mesnim kancelarijama može se dobiti administrativna pomoć za podnošenje zahteva za ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, preregistraciju poljoprivrednog domaćinstva, ostvarivanje prava na subvencije…

Elektronsko plaćanje objedinjenih računa

Već početkom januara građani će dobiti objedinjene račune za vodu i kanalizaciju, grejanje, odnošenje smeća, održavanje stambenih zgrada i porez. Rešenja za porez će takođe biti dostavljena početkom januara. Značajno za uštedu biće i mogućnost plaćanja elektronskim putem. Za građene to će biti veliko olakšanje pogotovo kada više neće stajati u dugim redovima za dobijanje dokumenata odnosno plaćanje računa, što je bio nezaobilazan sindrom u Srbiji i u 21. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari