OEBS: Stanje pravosuđa na Kosovu u slučajevima nasilja u porodici zabrinjavajuće 1Foto: Pixabay/kalhh

Na osnovu praćenja sudskih postupaka u slučajevima nasilja u porodici na Kosovu, misija OEBS objavila je danas izveštaj u kome se navodi da je stanje kosovskog pravosudnog sistema kada je reč o rodnom, seksualnom i porodičnom nasilju zabrinjavajuće.

Šef misije Majkl Devenport upozorio je da kosovsko pravosuđe u tim slučajevima ne poštuje zakonske rokove, ne vodi računa o bezbednosti žrtava i vrlo često izriče uslovne ili novčane kazne, prenosi Kosovo onlajn.

„Prvo, u vrlo malom broj ovih predmeta su poštovani proceduralni rokovi po zakonu. Ovo izaziva veliku zabrinutost, po pitanju bezbednosti žrtava. Primećeno je da sudovi često izriču uslovne kazne i novčane. Takođe, žrtve zbog toga vrlo često odustaju od prijavljivanja nasilja. U izveštaju je istaknuta zabrinutost za tretman zaštitnog naloga, u oko 60 odsto slučajeva koje smo mi kao OEBS pratili“, rekao je Devenport.

On je naveo da je od 2019. godine zabeleženo povećanje od 30 odsto slučajeva ubistava žena, ističući da bi se hitno trebalo rešiti ti problemi.

Danas je objavljen izveštaj OEBS-a na osnovu praćenja 141 slučaja, iz perioda januar-decembar 2023. godine.

Ministarka pravde Albuljena Hadžiju je rekla da je izveštaj OEBS-a upozorenje na kome se hitno mora raditi kako bi se sprečili novi slučajevi nasilja.

„Nalazi izveštaja su alarm za pravosudni sistem, ali za sve institucije i građane Kosova, od 141 slučaja, samo 34 odsto slučajeva je kažnjeno. Prosečan iznos kazne za nasilje je 350 evra, a sudovi izriču alternativnu kaznu uslovnu ili novčanu. Nemamo nijedan slučaj da je izrečena maksimalna kazna za nasilje u porodici“, ukazala je Hadžiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari