Centralna izborna komisija Kazahstana objavila je juče da je dosadašnji predsednik Nursultan Nazarbajev osvojio i peti mandat osvojivši podršku gotovo 98 odsto birača. U pobedu aktuelnog predsednika niko nije ni sumnjao, tvrde upućeni.

Gotovo identičan procenat pokazan je i na svim predhodnim izborima, od osamostaljenja zemlje, nakon propasti Sovjetskog saveza na ovamo. Novo je to što je, prema rečima zvaničnika, više od 95 odsto stanovnika izašlo na izbore održane u nedelju. „Veliki odziv dokaz je jedinstva naroda Kazahstana, želje za stabilnim životom i podrške političkom programu koji nudim“, rekao je Nazarbajev uoči objavljivanja prvih rezultata. On je obećao da će „opravdati poverenje“ naroda koji je masovno izašao na birališta.

„Gotovo svi su izašli da glasaju, dolazili su sa unucima i stajali u redu,“ rekao je Nazarbajev.

Kazahstan, koji se graniči sa Kinom i Rusijom, nikada nije održao izbore koje su međunarodni posmatrači ocenili kao slobodne i poštene, piše AFP. izveštaju o najnovijim izborima, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila je zabrinutost zbog Nazarbajevljeve “institucionalne prednosti”.

„Aktuelni predsednik i njegova politička stranka dominiraju politikom i u Kazahstanu nema pouzdane opozicije“, rekla je šefica posmatračke misije OEBS-a Kornelija Džonker. Prema njenim rečima, glasači nisu imali pravi izbor između političkih alternativa. Ona je dodala da je bilo i znatnih zabrana slobode govora i medijskih ograničenja.

Glavni protivkandidati Nazarbajeva na izborima – Turgun Sizdikov i Abelgazi Kusainov, koji se ocenjuju kao provladine figure, su osvojili 1,8, odnosno 0,63 odsto glasova, saopštila je Julija Kučinskaja iz kazahstanskog Instituta za istraživanje demokratije.

Čestitke Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin je, čestitajući Nazarbajevu na pobedi, ocenio da rezultati izbora potvrđuju autoritet koji on uživa među građanima Kazahtstana. Građani su ovim pokazali i podršku kursu prema ubrzanom društvenom i ekonomskom razvoju zemlje i aktivnom učešću u Evroazijskim integracijama kao i jačanju strateškog partnerstva i saveza sa Rusijom, navodi Putin u telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari