Avganistanske i NATO snage uspele su da kratkom ofanzivom istisnu talibanske ekstremiste iz sela koje su nedavno zauzeli u blizini Kandahara, najvećeg grada na jugu Avganistana, izjavili su juče lokalni zvaničnici. Guverner Asadulah Kalih rekao je da su ekstremisti pobegli iz sela u oblasti Argandab, nakon kopnenih i vazdušnih napada prethodne noći koje je sprovela NATO i avganistanska vojska.

Avganistanske i NATO snage uspele su da kratkom ofanzivom istisnu talibanske ekstremiste iz sela koje su nedavno zauzeli u blizini Kandahara, najvećeg grada na jugu Avganistana, izjavili su juče lokalni zvaničnici. Guverner Asadulah Kalih rekao je da su ekstremisti pobegli iz sela u oblasti Argandab, nakon kopnenih i vazdušnih napada prethodne noći koje je sprovela NATO i avganistanska vojska. Kalid je istakao da je „više stotina“ talibana ranjeno ili ubijeno tokom sukoba u poslednjih nekoliko dana. NATO zvaničnici nisu potvrdili ovaj podatak, niti su rekli da u ovoj oblasti više nema talibana. Međutim, portparol NATO-a Mark Laiti potvrdio je da je savez sproveo „izvesni broj uspešnih vazdušnih napada“ tokom noći. Laiti je istakao da NATO i avganistanske snage sprovode zajedničku misiju „metodično i uspešno“ i nailaze na minimalni otpor.
Zamenik komandira avganistanskih snaga u Kandaharu Aminulah Patijani izjavio je juče da su ekstremisti istisnuti iz preostalih šest sela nad kojima su u sredu uspostavili kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari